Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП займається питанням верифікації меж об’єктів культурної спадщини, які перебувають під посиленим захистом

Сьогодні, 16 жовтня, відбулася зустріч Анастасії Бондар, заступниці Міністра культури та інформаційної політики України, із представницею ЮНЕСКО в Україні К’ярою Децці Бардескі та представницею секретаріату Гаазької Конвенції 1954 року Маїссою Імене Ачеук-Юсеф. Сторони обговорили питання щодо подальших шляхів співпраці, зокрема щодо верифікації геопросторових меж 20 об’єктів культурної спадщини України, які перебувають під посиленим захистом, відповідно до другого протоколу Гаазької конвенції 1954 року. 

Анастасія Бондар акцентувала на важливості подальшого захисту і збереження культурної спадщини України та розширення переліку обʼєктів під посиленим захистом.

«Формування та подання досʼє для включення обʼєктів до переліку під посиленим захистом – це кропіткий процес, але вкрай необхідний в умовах війни, коли країна-агресор цілеспрямовано знищує нашу спадщину, нашу ідентичність. МКІП активно займається цим питанням і буде продовжувати координувати та узгоджувати кроки разом з Міністерством Оборони та іншими урядовими інституціями для якнайширшого оприлюднення та міжнародного визнання  військових злочинів рф проти культурної спадщини України», – сказала заступниця Міністра.

За результатами зустрічі сторони ухвалили рішення оперативно сформувати картографічні матеріали для визначення меж об’єктів та узгодили координаційну групу. Також, з 23 по 27 жовтня ЮНЕСКО та ICCROM будуть проводити тренінги для посадових осіб та представників громад, які займаються оцінкою збитків задля гармонізації законодавства та міжнародних стандартів по фіксації та оцінкам руйнацій.  

Нагадаємо, 7 вересня ЮНЕСКО внесло 20 об’єктів культурної спадщини України до Міжнародного списку культурних цінностей, які перебувають під посиленим захистом. 

Вас може зацікавити

Технології заради культури: розпочинається реєстрація учасників та менторів на Хататон 5.0: Спадщина. Стійкість. Інновації

Технології заради культури: розпочинається реєстрація учасників та менторів на Хататон 5.0: Спадщина. Стійкість. Інновації

Олена Зеленська відкрила українську книжкову поличку в бібліотеці Белграда

Олена Зеленська відкрила українську книжкову поличку в бібліотеці Белграда