Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП закликає всіх охочих долучитись до розробки стратегії розвитку культури, – Ростислав Карандєєв

Сьогодні, 26 червня, у Києві проходить Всеукраїнський форум «Культура під час війни. Людський капітал», організований Міністерством культури та інформаційної політики України та громадською організацією «Інститут публічних комунікацій» за підтримки Групи «МЕТІНВЕСТ».

Переглянути відео

Переглянути фотоальбом

Фото Антоніни Вишневської

Першу панельну дискусію форуму присвятили темі людського капіталу, як головному ресурсу держави. 

«Коли ми говоримо про культуру, то знову ж таки йдеться про те, чи можемо ми зробити такі умови життя, навіть під час війни, щоб людина могла розвивати свій творчий потенціал. Люди мають мати натхнення, сили, потенціал творити, зберігати нашу ідентичність, наш культурний код, те, чим ми зараз сильні. Для цього ми, як держава, ми як державники, маємо подивитися ширше на те, що нам показала війна, як ми маємо ставитися до людини, до потенціалу і до індивідуальності людини», – сказала заступник Керівника Офісу Президента України Юлія Соколовська. 

«Саме культура є тим місточком, який дозволяє нам переходити до розмови про виклики. Для мене культура – це культура мислення, взаємодії між громадянами, культура поведінки. І культура є дуже важливою для того, щоб змінити наративи всередині нашої країни», – підкреслила перший заступник Міністра соціальної політики України Дарія Марчак.

«До речі, питання повернення людей культури із-за кордону та багато інших питань ми сьогодні ставимо як завдання при розробці стратегії розвитку культури. Цей проєкт ми розпочали спільно з нашими колегами з компанії RES-POL, яка знайшла підтримку з боку Євросоюзу. Ми розробляємо досить ґрунтовний документ. Це є одночасно нашим обов’язком згідно з планом Ukraine Facility перед європейською спільнотою в частині забезпечення сталості та ефективного використання макрофінансової допомоги, яка надходить до України з європейського континенту. Тому це завдання ми будемо розглядати більш предметно і більш конкретно», – підкреслив т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Він також закликав всіх, хто бажає долучитися зі своїми ідеями і пропозиціями до формування стратегії розвитку культури в умовах війни. 

«Міністерство у справах ветеранів формує свою політику в межах політик всіх міністерств та відомств України. І, відповідно, ми єдине міністерство імені людей, імені ветеранів, працюємо в інтересах ветеранів, в інтересах держави. І тут, що стосується справедливості, я би хотів сказати, що навіть виходячи з теми сьогоднішнього заходу, а саме – культура в часи війни та людський капітал, то ветеран війни – це головний провідник української громадянської національної ідентичності. Адже він виконав свій конституційний обов’язок, став на захист своєї держави в той час, коли він був потрібен. Не можна говорити про ветеранів, як про ресурс, а дійсно треба говорити як про капітал. Адже на сьогодні в Україні налічується понад 1 мільйон 250 тисяч ветеранів війни, членів сімей загиблих і це дійсно капітал нашої держави. Від ефективності й влучності формування нашої політики залежатиме взагалі в цілому майбутнє нашої держави», – зазначив заступник Міністра у справах ветеранів України Руслан Приходько.

Модератором цієї панельної дискусії виступив  доктор економічних наук,  професор, голова Центру соціальних змін і поведінкової економіки Андрій Длігач. «Критичними мають бути не підприємства, а люди», – акцентував він.

На форумі виступила Голова організації «Центр громадянських свобод», нагороджена Нобелівською премією миру 2022 року, лауреатка премій імені Василя Стуса та «Захисник демократії» Олександра Матвійчук.

Вона поділилася своїми думками, щодо того, як бути почутим суспільством: «Перший спосіб – це мова цінностей. Наша наративна історія боротьби за свободу говорить до тих народів, які проходили через таку боротьбу, для яких це теж цінність. Другий шлях – це мова досвіду. На жаль, багато країн проходили через різні міжнародні злочини, через звірства, і вони можуть нас зрозуміти. А коли в мене немає ні першого, ні другого способу, я використовую те, що я називаю, «всі ми люди». Це історії, які я, наприклад, згадувала в Нобелівській промові. Про ту жінку, яка втратила щойно народжену дитину в пологовому будинку, в який влучила російська ракета. У суспільстві це зрозуміло всім людям, незалежно від кольору шкіри, ідеології, громадянства, віросповідання, політичних поглядів, соціального походження. Бо, перш за все, ми люди. І мистецтво, і культура — це та універсальна мова, яка теж зрозуміла, яка будує ці містки майже автоматично».

Нагадаємо, на початку форуму гостей привітали  т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв та Віцепрем’єр-міністр ‒ Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Вас може зацікавити

Звернення Президента України до світових лідерів напередодні Саміту миру

Звернення Президента України до світових лідерів напередодні Саміту миру

У Харкові росіяни влучили у цивільне підприємство – друкарню

У Харкові росіяни влучили у цивільне підприємство – друкарню