Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП занепокоєне ситуацією, що склалася з Прибутковим будинком по вулиці Тургенєвській, 19 у Києві

Міністерство культури та інформаційної політики занепокоєне ситуацією, що склалася з пам’яткою архітектури – Прибутковим будинком, що розташований по вулиці Тургенєвській, 19 у місті Києві.

12 квітня 2021 року працівником МКІП було проведено візуальне обстеження будівлі та земельної ділянки по вул. Тургенєвській, 19 у Шевченківському районі м. Києва. Проведення будівельних (земляних) робіт зафіксовано не було. Однак зафіксовано встановлення паркану навколо будівлі по вул. Тургенєвській, 19 та земельної ділянки по вул. Тургенєвській, 21.

Заступниця Міністра культури та інформаційної політики України Світлана Фоменко вважає подібні дії власника об’єкту неприпустимими.
«На сьогодні діє постанова Уряду № 318 від 13 березня 2002 року, яка чітко забороняє нове будівництво на території історичних ареалів населених місць. Міністерство звернулося до поліції стосовно ситуації, що відбувається. Також вчора наш інспектор зафіксував все документально», – зазначила заступниця Міністра.

Нагадаємо, що наказом Міністерства культури і туризму України від 07.09.2006 № 747/0/16-06 «Будинок прибутковий» по вул. Тургенєвській, 19 у м. Києва занесений до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятка архітектури місцевого значення.
Відповідно до норм законодавства України у сфері охорони культурної спадщини, облік, дослідження, охорону та збереження пам’яток місцевого значення, щойно виявлених об’єктів культурної спадщини забезпечують органи охорони культурної спадщини обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій. Саме до їх компетенції належить забезпечення захисту об’єктів культурної спадщини від загрози знищення, руйнування.

Водночас, земельна ділянка по вул. Тургенєвській, 19 розташовується в історичному ареалі м. Києва та в зоні регулювання забудови III категорії.

Відповідно до вимог Закону України «Про охорону культурної спадщини» забороняються містобудівні, архітектурні чи ландшафтні перетворення, будівельні, меліоративні, шляхові, земляні роботи без дозволу відповідного органу охорони культурної спадщини.

За результатами перевірки Міністерства встановлено, що погоджень на проведення робіт за вказаною адресою не надавалося.

Водночас, до МКІП неодноразово зверталося ТОВ «ТУРГЕНЄВ БІЛД» (власник цього об’єкту) стосовно погодження реконструкції комплексу нежитлових будівель під будівлю торгівельно-адміністративного призначення по вул. Тургенєвській, 21, але отримувало відмову.

Адже з 1 січня 2019 року розроблення проектної документації на нове будівництво, реконструкцію чи капітальний ремонт в історичних ареалах населених пунктів, занесених до Списку історичних населених місць України, необхідно здійснювати з урахуванням умов та обмежень, зазначених в історико-архітектурному опорному плані такого історичного населеного місця. Станом на 13 квітня 2021 року історико-архітектурний опорний план міста Києва у встановленому законодавством порядку не затверджено, тому проведення будівельних робіт в межах історичного ареалу заборонено.

Вас може зацікавити

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора