Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП затвердило методичні рекомендації щодо забезпечення безбар’єрності у сфері медіа

Міністерство культури та інформаційної політики затвердило Методичні рекомендації щодо забезпечення безбар’єрності у сфері медіа. Вони створені з урахуванням кращих світових практик безбар’єрності та містять міжнародні стандарти щодо забезпечення доступності аудіовізуальних медіа-сервісів. Крім того, вони пояснюють способи створення безперешкодного викладення інформації медіа в Україні. 

Ці методичні рекомендації мають допомогти розумінню безбар’єрності у сфері медіа. Також вони створені, аби забезпечити дотримання для людей з інвалідністю прав людини й основоположних свобод. Йдеться про право на свободу висловлення думки та переконань, свободу шукати, отримувати й поширювати інформацію та ідеї нарівні з іншими, користуючись за власним вибором усіма формами спілкування, визначеними Конвенцією про права осіб з інвалідністю. 

Досягнення безбар’єрності у сфері медіа розглядається через забезпечення доступності аудіовізуальних медіа-сервісів (крім аудіальних) для всіх користувачів, включаючи осіб з інвалідністю, осіб із посттравматичними стресовими розладами, похилого віку, з тимчасовими порушеннями зору та слуху, когнітивними порушеннями, дітей, іноземців, осіб, які знаходяться в шумному середовищі.

«Звісно, ці методичні рекомендації не є вичерпними. Безбар’єрність у сфері медіа розвивається. Тому суб’єктам у сфері аудіовізуальних медіа рекомендовано консультуватися з громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю, не рідше одного разу на три роки, аби знати їхню думку щодо забезпечення доступності програм. Крім того, медіа рекомендовано залучати їх до розробки інструментів та механізмів забезпечення доступності програм», – прокоментувала начальниця відділу політики безбар’єрності, гендерної рівності та ментального здоров’я МКІП Леся Хемраєва.

МКІП рекомендує медіа подавати інформацію шляхом здійснення субтитрування або перекладу на жестову мову чи іншими способами, які забезпечують доступ до інформації для кожного. Крім того, інформацію можна адаптовувати за допомогою аудіодискрипції (тифлокоментування), з використанням простої (спрощеної) мови, формату легкого читання.

«Ці методичні рекомендації мають допомогти українським медіа впроваджувати кращі світові практики забезпечення безбар’єрності», – зазначила директорка департаменту інформаційної політики та інформаційної безпеки МКІП Ганна Красноступ. 

Нагадаємо, 27 червня відбувся семінар з розробки методичних рекомендацій з безбар’єрності публічних послуг. Саме тоді МКІП представило Методичні рекомендації щодо забезпечення безбар’єрності у сфері медіа. 

Додатково:

Довідник безбар’єрності

Гайд безбар’єрних подій 

Брендбук з безбар’єрності 

Рекомендації щодо викладення інформації суб’єктами владних повноважень у форматах, що забезпечують доступність її сприйняття 

Вас може зацікавити

Film Industry Office: у межах 15-го Одеського міжнародного кінофестивалю відбувся захід від програми ЄС «Креативна Європа»

Film Industry Office: у межах 15-го Одеського міжнародного кінофестивалю відбувся захід від програми ЄС «Креативна Європа»

У Києві відкрилась вулична виставка «Мововбивство – складова рашизму»

У Києві відкрилась вулична виставка «Мововбивство – складова рашизму»