Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП затвердило стандарт початкової музичної освіти, за яким будуть працювати музичні ліцеї

29 липня Міністерство культури та інформаційної політики України затвердило Стандарт початкової музичної освіти, яка здобувається одночасно з початковою та базовою середньою освітою (1-9 роки навчання), за яким будуть працювати музичні ліцеї. МКІП продовжує оновлювати зміст мистецької освіти.

Стандарт розроблений робочою групою, створеною наказом Держмистецтв і орієнтований не тільки на сучасні тенденції в освіті загалом, а й в музичній освіті зокрема. Стандарт проходив процедуру громадського обговорення. Переважну більшість зауважень та пропозицій врахували.

Оскільки стандарт охоплює роки навчання юних музикантів від самого початку їх входження в майбутню професію , ключовим у стандарті стало орієнтування змісту на глибше вивчення української музичної спадщини та зміну підходів до формування музично-теоретичних та музично-історичних компетентностей із збереженням традицій формування виконавських компетентностей.

Стандарт містить обов’язкові результати навчання, які мають досягнути учні музичних ліцеїв та перелік обов’язкових освітніх компонентів, з яких випускники таких ліцеїв мають скласти атестацію для завершення опанування відповідної освітньої програми, а також стане основою для розроблення Типової освітньої програми, яка охоплює перший та другий рівні Національної рамки кваліфікацій.

Правовою базою для розроблення Стандарту є частина шоста статті 21 Закону України «Про освіту», пункт 16 частини першої статті 1 та частини п’ятої статті 17 Закону України «Про повну загальну середню освіту», пункти 12, 22 Положення про мистецький ліцей, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2020 року № 1313 та підпункт 123 пункту 4 Положення про Міністерство культури та інформаційної політики України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2019 року № 885.

Ознайомитись з наказом МКІП від 29.07.2024 № 524 “Про затвердження Стандарту початкової музичної освіти, що здобувається одночасно з початковою та базовою середньою освітою”

Вас може зацікавити

Засипана капуста відтепер нематеріальна культурна спадщина України

Засипана капуста відтепер нематеріальна культурна спадщина України

МКІП  протягом останнього року виграло близько 90% судових справ, зокрема й щодо захисту культурної спадщини

МКІП  протягом останнього року виграло близько 90% судових справ, зокрема й щодо захисту культурної спадщини