Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

МКІП звернулось з офіційним листом до Національної музичної академії України щодо відмови від імені П. І. Чайковського у назві закладу

Події

Міністерство культури та інформаційної політики України звернулось офіційним листом до Національної музичної академії України з пропозицією відмовитись від імені П. І. Чайковського у назві Академії. 

У листі МКІП посилається на норми частини другої статті 5 та частини першої статті 11 Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій». За результатами розгляду такого листа НМАУ має внести відповідне подання до МКІП, аби продовжити процедуру.

«Засмучує, що в такий час, коли чорне та біле є очевидним, ми не можемо прийти до спільної згоди. Ми бачимо бажання та заклики студентів, тому шукаємо шляхи вирішення ситуації», – сказав Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України. 

Відповідно до українського законодавства, імена фізичних осіб присвоюються з метою увічнення пам’яті про осіб, які внесли вагомий внесок у боротьбу за незалежність, розбудову Української держави, підтримання міжнародного миру і безпеки, зміцнення міжнародного авторитету України.

Натомість згідно з дослідженнями музикознавців, діяльність П. І. Чайковського не була пов’язана з Академією в її історіогенезі, сам композитор ідентифікував себе як «корінна російська людина».

Крім того, концепцією гуманітарної політики країни-агресора композитор визначений як демонстратор унікальності російської культури у світі, у зв’язку з чим його ім’я є російським культурним брендом, що в умовах тривалої війни агресора проти України та її ідентичності є суттєвим фактором для перегляду доцільності вживання його імені в назвах державних установ.

Нагадаємо, МКІП неодноразово виступало з позицією щодо необхідності відмови від імені П. І. Чайковського у назві Національної музичної академії України.  Нагадуємо, що Експертна рада Міністерства культури та інформаційної політики України з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму зазначила, що абсурдно виглядає ситуація, коли дві консерваторії у світі – у Москві та Києві – мають ім’я Чайковського, а фрагмент його концерту є офіційно затвердженим гімном, який звучить під час виступу російської олімпійської команди під нейтральним прапором, фактично будучи символом нинішньої росії як держави. Окрім того, вилучення цього імені з назви закладу підтримав Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики на своєму засіданні 21 липня 2022 року, на якому ректор Академії М. О. Тимошенко погодився з необхідністю відповідних змін. 

 Переглянути відео

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону