Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Музей народної архітектури та побуту: суд скасував рішення про зони охорони

20 червня Київський окружний адміністративний суд задовольнив позовні вимоги Офісу Генерального прокурора до Міністерства культури та інформаційної політики України щодо скасування абз. 2 п. 1 та п. 2 наказу Міністерства культури і туризму України від 27.08.2007 № 984/0/16-07 (щодо затвердження меж та режимів використання зон охорони (скориговані) Національного музею народної архітектури та побуту України.

Враховуючи те, що ця справа тривала з 2022 року, неодноразово відкладалася та фактично зупинялася через ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва, а також намагання окремих учасників штучно затягнути її розгляд, Міністерство культури та інформаційної політики України подало до суду заяву про визнання позову з метою унеможливлення недобросовісних дій окремими суб’єктами господарювання.

Наголошуємо, що МКІП забезпечить розроблення та оперативно розгляне нову науково-проєктну документацію коригування зон охорони комплексу архітектурно-етнографічних пам’яток Національного музею народної архітектури та побуту України. Однак і зараз, поки розроблятиметься така документація, Музей матиме належний захист, оскільки на вказану територію розповсюджуються режими використання Південного історичного ареалу та зони охоронюваного ландшафту (згідно з наказом МКІП від 2 серпня 2021 року № 599 «Про затвердження меж та режимів використання території історичних ареалів м. Києва»), в яких заборонено капітальне будівництво.

Згідно з завданням МКІП, новою науково-проєктною документацією буде встановлено такі охоронні зони навколо пам’яток Музею, які забезпечать не тільки збереження культурного ландшафту навколо, але й перспективу розвитку території Музею. Коли документація буде розроблена, МКІП оперативно розгляне її та затвердить відповідним наказом.

Висловлюємо подяку Офісу Генерального прокурора за постійну комунікацію та спільну плідну роботу в напрямку охорони та збереження культурної спадщини.

Вас може зацікавити

Збереження людського капіталу в сфері культури під час війни – основне завдання сьогодні

Збереження людського капіталу в сфері культури під час війни – основне завдання сьогодні

МКІП закликає всіх охочих долучитись до розробки стратегії розвитку культури, – Ростислав Карандєєв

МКІП закликає всіх охочих долучитись до розробки стратегії розвитку культури, – Ростислав Карандєєв