Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Музей Сковороди, який зруйнували росіяни, відтепер можна відвідати онлайн

Команда Національного літературно-меморіального музею імені Григорія Сковороди на Харківщині запустила новий проєкт «Музей майбутнього». Він дає змогу подорожувати в онлайн-форматі музеєм, який був зруйнований російською ракетою 6 травня 2022 року. Внаслідок удару вціліла статуя великого українця. 

Головне завдання проєкту — зберегти зміст музею. Він охоплює низку культурних ініціатив, які переосмислюють і формують сучасну ідентичність музею Сковороди. Таким чином забезпечуючи його роботу навіть попри фізичні руйнування. 

На сайті музею, окрім його історії, існує наразі два онлайн-маршрути «Сковорода садівник» та «Сковорода друг». 

Настя Іщенко, кураторка проєкту «Музей майбутнього», заступниця директорки із загальних питань НЛММ Г.С. Сковороди підтвердила, що команда музею, впроваджуючи цінності філософа, звертала увагу більше на зміст, «відкидаючи стереотипні уявлення про форму»: «Платформа — нова безпечна форма музею та одна велика казка про нашого справжнього друга Григорія Савича. Ця казка огортує відвідувача, дає відчуття безпеки та щімкого дитячого щастя всередині,  якого нам, дорослим і малим, так не вистачає».

Маршрут «Сковорода садівник» розповідає про життя поета та дуб, під яким він любив відпочивати. Це дерево також вціліло після російського ракетного удару і стало одним із ключових символів музею. Окрім цього, відвідувачі сайту отримали можливість зробити передзамовлення на «Жолудь Сковородуба», який потім можна буде виростити самостійно.

Зі свого боку маршрут «Сковорода друг» дозволяє дізнатися історію міцної дружби педагога зі своїм учнем Михайлом Ковалинським, а також написати листа Григорію Савичу та отримати безпосередньо відповідь від нього.

Протягом серпня музей планує відкрити ще один напрямок «Сковорода серцелюб», який залучатиме відвідувачів не тільки до духовної взаємодії з мислителем, а й до добрих справ.

Вас може зацікавити

1096 об’єктів культурної спадщини постраждали в Україні через російську агресію

1096 об’єктів культурної спадщини постраждали в Україні через російську агресію