Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Музей у Пирогові оскаржуватиме у Верховному Суді України спробу рейдерського захоплення його території та майна

Національний музей народної архітектури та побуту України за підтримки МКІП вже найближчим часом подасть до Верховного Суду касаційну скаргу на рішення Північного апеляційного господарського суду щодо привласнення території та майна музею рейдерами. 

Переглянути фотоальбом

Фото Антоніни Вишневської

Про це повідомили під час пресконференції в Музеї просто неба Ростислав Карандєєв, т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики України та Оксана Повякель, генеральна директорка Національного музею народної архітектури та побуту України.

Як відомо, восени 2020 року група невстановлених осіб вчинила спробу рейдерського захоплення нерухомого майна нежитлових будівель та земельної ділянки шляхом їх реєстрації на ТОВ «МАНЕЖ-ХОЛЛ». Музей в Пирогові використовує це майно на законних підставах з 1970-х років.

«Перший акт, який рейдери представили у суді, це був акт купівлі державного майна. Як ви розумієте, державне майно придбати неможливо. Це заборонено законодавством. Нашими колегами було доведено, що цей документ з самого початку був підробкою», – розповів Ростислав Карандєєв, т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики України.

З метою захисту культурної спадщини та інтересів держави Музей звернувся за захистом до Офісу антирейдерства Міністерства юстиції України. 

Оксана Повякель, генеральна директорка Національного музею народної архітектури та побуту України, розповіла, що Офіс розглянув скаргу та наказом Мін’юсту №3056/5 від 20.07.2022 року скасував незаконну реєстрацію державного майна на ТОВ «МАНЕЖ-ХОЛЛ». Також було порушено кримінальну справу під процесуальним керівництвом Офісу генерального прокурора України.

Втім, у 2024 році ТОВ «МАНЕЖ-ХОЛЛ», не погоджуючись із рішенням Господарського суду міста Києва, подало апеляційну скаргу до Північного апеляційного господарського суду, яка була задоволена.

«Рішення Північного апеляційного господарського суду на користь ТОВ «МАНЕЖ-ХОЛЛ» було неправомірним. Саме тому сьогодні музей в Пирогові разом з МКІП, а також Мін’юстом подають касаційну скаргу у Верховний Суд України. Я особисто слідкую за тим, щоб вона була підкріплена усіма необхідними документами. Ми дуже сподіваємося, що судді розглядатимуть скаргу відповідно до українського законодавства та совісті», – заявив Ростислав Карандєєв.

Оксана Повякель розповіла, що усі працівники Національного музею народної архітектури та побуту України підтримують рішення про подання скарги на ТОВ «МАНЕЖ-ХОЛЛ» та додала:

«У мене є мрія, що ми створимо на територіях, які хотіли захопити рейдери, фестивальні зони. Люди зможуть приїжджати у Музей на відпочинок з можливістю ночівлі. Відвідувачі матимуть шанс не лише прогулятися територіями та роздивлятися експозиції, а й побачити виступи різних українських народних колективів. Наразі ми шукаємо інвесторів, аби реалізувати цю ідею».

Підсумовуючи, Ростислав Карандєєв наголосив, що МКІП разом з Музеєм будуть відстоювати національний інтерес, державне майно, щоб зберегти його для наступних поколінь. 

Вас може зацікавити

«Межигір’я» у новому форматі вперше відкрили для відвідувачів 

«Межигір’я» у новому форматі вперше відкрили для відвідувачів 

Вільнюське самоврядування перерахувало 300 тисяч євро на будівництво сховища в театрі імені Тараса Шевченка у Дніпрі

Вільнюське самоврядування перерахувало 300 тисяч євро на будівництво сховища в театрі імені Тараса Шевченка у Дніпрі