Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«Музей української перемоги»: у Львові відбудеться виставка та Форум, присвячені збереженню культурної та історичної спадщини України

6 грудня у Львові відбудеться відкриття виставки зацифрованої спадщини, в рамках якої буде проведений Форум «Музей української перемоги», присвячений збереженню культурної та історичної спадщини. 

«Музей української Перемоги» – воєнно-документальний проєкт зі сканування історичної спадщини російської війни проти України. В рамках проєкту громадська організація спільно з воєнними кореспондентами та операторами, які знаходяться в зонах бойових дій, містах, що зазнали пошкоджень під час війни та на деокупованих територіях, сканує 3D експонати для майбутнього музею.

Однойменна виставка проходитиме у Львові три тижні і включатиме першу частину зібраних експонатів командою і партнерами ГО та об’єкти інших сканувальників України та світу.

У перший день відкриття виставки відбудеться тематичний форум «Музей української перемоги. Цифрова спадщина для відновлення». Міжнародні експерти продемонструють приклади реконструкції об’єктів культурної та історичної спадщини, українські фахівці поділяться досвідом використання тривимірних технологій під час війни, науковці, представники бізнес кіл та громадськості спрогнозують цифрове майбутнє історико-культурної сфери України.

Заступниця Міністра культури та інформаційної політики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасія Бондар візьме участь у панельній дискусії «Кращі практики ЄС-Україна. Як ми можемо вчитися один в одного».

«З кожним новим обстрілом рф українці все більше усвідомлюють важливість захисту власної історії та культури. Українська культурна спадщина автентична і унікальна, тому культурні об’єкти є одними із головних цілей росії. Сьогодні ми об’єднані обов’язком вберегти її від руйнувань, поза досяжністю російських ракет. Екстрене цифрове архівування, евакуація даних, формування цифрових колекцій, 3D оцифровування пам’яток та створення віртуальних 3D турів – використовуємо всі сучасні методи, вчимося один у одного. Адже на кону культурна ідентичність українського народу», – наголосила Анастасія Бондар.

Виставка триватиме з 6 до 20 грудня 2022 року.

Тизер проєкту: https://youtu.be/3HtGTLi-78Q

Посилання на сайт проєкту:  https://pixelatedrealities.org/uk/mouv-2/

Проєкт «Музей української перемоги» реалізується громадською організацією «Піксельовані реальності» за підтримки Фонду ООН SDG (FFUN SDG), Європейського культурного Фонду та Istituto Italiano di Cultura Kyiv.

Вас може зацікавити

Вперше щодо України КВС чітко і недвозначно офіційно сформулював причини загроз для культурної спадщини – «повномасштабне вторгнення рф»

Вперше щодо України КВС чітко і недвозначно офіційно сформулював причини загроз для культурної спадщини – «повномасштабне вторгнення рф»

Бойківська писанка, львівське дзвонарство, культура приготування «засипаної капусти», «городоцький шов» відтепер у Нацпереліку нематеріальної культурної спадщини

Бойківська писанка, львівське дзвонарство, культура приготування «засипаної капусти», «городоцький шов» відтепер у Нацпереліку нематеріальної культурної спадщини