Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Музей війни презентував нову креативну виставку «Батьківщина-мати. Переозначення»

До Дня Незалежності Національний музей історії України у Другій світовій війні презентував виставковий проєкт «Батьківщина-мати. Переозначення» – про переосмислення скульптури «Батьківщина-мати» під час російсько-української війни. 

На стінах равелінної Нижньої Московської брами ХVІІІ ст. Печерської фортеці технічними засобами показані нові, креативні, і подеколи неочікувані образи скульптури.

«Майже 800 тисяч людей проголосували за те, щоб зняти герб радянського союзу і поставити український Тризуб на щиті Батьківщини-матері. Це свідчить про зовсім інше сприйняття пам’ятника у розумінні українців, ніж він є насправді. На виставці ви побачите феноменальні прояви як народної творчості, так і конкретних авторів. Думаю, що можна буде також проголосувати за проєкт, який викличе найбільшу зацікавленість суспільства», – зазначив Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики.

Міністр наголосив, що виставка «Батьківщина-мати. Переозначення», як і проведене голосування щодо долі радянського герба – лише початок переосмислення українцями як самої фігури монумента, так і подальшого наповнення Музею війни.

«Це початок великої дискусії стосовно того, яким ми будемо бачити музей після перемоги, про що він буде і що разом з Батьківщиною-матір’ю буде уособлювати у нашій боротьбі за незалежність. Щиро вдячний керівництву музею за те, що вони продовжують цю роботу. Це надихає, дає наснаги та віри в нашу перемогу», – резюмував Олександр Ткаченко.

Офіційним саундтреком виставкового проєкту стала пісня «Меч» українського гурту Sera Sheer. Авторка тексту та виконавиця Олександра Щербакова й автор відеоряду Артем Бірюков створили твір у стилі аніме, присвячений боротьбі скульптури «Батьківщина-мати» з російським монстром, якого вона зрештою знищила. Дизайн унікального візуального образу проєкту, набрамного муралу, створив київський художник, член команди MuralMarket Ярослав Єфремов.

 

Вас може зацікавити

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора