Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Музей війни презентував новий виставковий проєкт «Ленд-ліз. Перезавантаження»

8 липня у Національному музеї історії України у Другій світовій війні відкрилась виставка “Ленд-ліз. Перезавантаження”. Експозиція присвячена історії мілітарної та економічної співпраці країн антигітлерівської коаліції в роки Другої світової війни, а також держав вільного світу під час російсько-української війни, що зараз триває.

 

“США другий раз допомагають боротися зі світовим злом через програму ленд-ліз. Спочатку це був Гітлер, а тепер Путін. Ця виставка ще раз підтверджує традиції взаємодопомоги та єднання цивілізованих країн проти агресорів. Експозиція також спростовує один з найбільших міфів СРСР та сучасної росії про незначний вплив ленд-лізу на здобуття перемоги над нацизмом”, – зазначив Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України.

Серед артефактів виставки – фрагмент обпаленого війною прапора США. Традиційно складеним для носіння в кишені біля серця його знайшов під час бойових дій на дорозі поблизу міста Ірпінь американський комбатант із позивним «Рейнмен». Відтоді він носив його при собі, а тепер передав до Музею. 

Під час презентації виставки американські та австралійські військові розповіли про те, чому вони так вболівають за Україну й захищають нашу державу зі зброєю в руках. У заході також взяли участь представники дипломатичного корпусу, органів влади, організатори та партнери.

Представлені фото, документальні свідчення, предмети образотворчого мистецтва, речі, зброя та інші речі відображають історію Другої світової війни та боротьбу українського народу за незалежність і державний суверенітет сьогодні. Значну частину артефактів представлено для публічного огляду вперше.

Нагадаємо, в роки Другої світової війни президент Сполучених Штатів Америки Франклін Рузвельт ініціював упровадження програми ленд-лізу. Вона стала одним із вирішальних чинників перемоги коаліції союзників у середині минулого століття.

9 травня цього року президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден підписав закон про ленд-ліз для оборони демократії України. Цей юридичний акт став потужним сигналом світу про підтримку України. А повномасштабне вторгнення Росії становить головну загрозу світовому порядкові, який склався після Другої світової війни.

Поряд з предметами із фондів Національного музею історії України у Другій світовій війні, Національного управління архівів та документації (США) й Бібліотеки Конгресу (США), на виставці представлені артефакти, надані Міністерством оборони України, захисниками держави, а також документи з відкритих джерел, які охоплюють періоди 1941–1945 й 2021–2022 роки. 

Виставку розміщено в новому експозиційному просторі, відкритому після ремонту – Нижній Московській брамі ХVІІІ ст. Печерської фортеці. Куратор – Андрій Солонець. Художник – Антон Логов.

 

Вас може зацікавити

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора