Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Ми маємо зробити все можливе, щоб зберегти нашу культурну спадщину та зупинити культурне стирання українців, – Анастасія Бондар

Події

4 липня в межах дводенної міжнародної конференції «Захист культурної спадщини та протидія культурному стиранню у збройному конфлікті: нові виклики та досвід України» відбулась пленарна сесія, присвячена захисту культурної спадщини України та протидії культурному стиранню під час збройного конфлікту.

Переглянути відео

Захист культурної спадщини – це не лише збереження пам’яток минулого, але й важливий фактор збереження національної ідентичності та самобутності українців. Знищення культурних цінностей росією є воєнним злочином та грубим порушенням міжнародного права. Про наміри ворога стерти ідентичність українців свідчать численні дані про втрати культурної спадщини та інфраструктури України. 

«Міністерство культури та інформаційної політики України продовжує фіксувати втрати. Ми збираємо інформацію не тільки про пам’ятки культурної спадщини, а й про об’єкти культурної інфраструктури, які зазнали пошкоджень чи руйнувань через російську агресію. Станом на червнь цього року від початку повномасштабного вторгнення росіяни знищили або пошкодили у 18 областях країни 1080 об’єктів культурної спадщини. З них: національного значення 121 та місцевого значення 879, а також 80 щойно виявлених пам’яток. Пошкоджено 2003 культурні центри. Понад 4000 закладів культури перестали працювати. Це понад 10% від загальної кількості. Маємо відновлювати все це, змінювати підходи до надання культурних послуг, аби люди поверталися у свої міста та мали можливість культурного відпочинку, творчого духовного наповнення та мистецького дозвілля», – повідомила заступниця Міністра культури та інформаційної політики України Анастасія Бондар. 

Вона також зазначила, що найбільше пошкоджено клубних закладів, а це питання надання культурних послуг. 

«Чому культурній спадщині приділяється така увага в межах розслідувань, які ми робимо? Основна велика справа це справа, в межах якої ми хочемо побачити, чи є щось спільне у всіх 131 тисячі злочинів, які були вчинені з моменту повномасштабного вторгнення. Що їх об’єднує? І одна з основних гіпотез, які ми тестуємо та перевіряємо, це власне те, що все це об’єднується словом геноцид. Це злочин, який полягає у знищенні певної групи. Ми вважаємо, що росіяни хочуть знищити українців як окрему націю. Тобто тут не йдеться про те, що вони хочуть фізично знищити всіх українців. Вони хочуть, щоб українська нація перестала існувати, щоб українці визнали, що вони помилилися, що вони є частиною братнього російського народу і, власне, ніяких відмінностей не існує. Вони намагаються знищити носіїв української ідентичності, людей, наших представників культури, громадянського суспільства, діячів мистецтв, які говорять про те, що ми відмінні. І саме по ним наноситься основний удар. І саме в цьому контексті культурна спадщина є критично важливою для ворога. Саме тому він свідомо наносить удари по музеям, по різним об’єктам культурної спадщини», – начальник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу Генпрокурора Юрій Бєлоусов.

За даними Голови бюро ЮНЕСКО в Україні К’яри Децці Бардескі, для відновлення та реконструкції сфери культури протягом наступних 10 років знадобиться 8,9 мільярда доларів США. 

«Для нас великою проблемою залишається визначення пріоритетності. Адже треба визначити черговість для фінансування і не тільки на коротку перспективу», – зазначила К’яра Децці Бардескі. 

Також серед спікерів дискусії: Микола Мовчан, заступник Постійного представника України при ЮНЕСКО; Інна Заворотько, заступниця начальника відділу міжнародного права Міністерства оборони України, підполковник юстиції. Модератор: Лариса Волошина, журналістка, ведуча програм «UA.Крим». 

Нагадаємо, на основі матеріалів конференції розроблять висновок, який представлять широкому колу зацікавлених організацій та медіа. Крім того, базові тези напрацьованої експертним середовищем декларації, планують оголосити під час засідання Комітету ЮНЕСКО з захисту культурної спадщини у випадку збройного конфлікту в грудні.

Організатори події: «Кримський інститут стратегічних досліджень» (КІСД), Міністерство культури та інформаційної політики України та Міністерство закордонних справ України. 

Захід проводиться в межах проєкту ГО КІСД «Культурна спадщина України під час війни: посилення голосів українських експертів» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та впроваджується Pact в Україні. Зміст заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів і не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США. Крім того, конференція організована за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». 

Партнери заходу: ГО «Українська асоціація міжнародного права» та ГО «Фонд підтримки фундаментальних досліджень».

Вас може зацікавити

«Скарби Криму. Повернення»: першими відвідувачами виставки стали українські захисники та захисниці

«Скарби Криму. Повернення»: першими відвідувачами виставки стали українські захисники та захисниці

Перша леді Олена Зеленська відкрила виставку «Скарби Криму. Повернення», за експонати якої Україна боролась майже 10 років 

Перша леді Олена Зеленська відкрила виставку «Скарби Криму. Повернення», за експонати якої Україна боролась майже 10 років