Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Мистецтво допомагати: МКІП презентувало проєкт для психосоціальної підтримки в галузях культури та інформаційної політики

14 липня відбулось чергове засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії рф проти України. В засіданні взяла участь Перша леді України Олена Зеленська. 

Під час події йшлося про те, як синхронізувати проєкти всіх відомств, що втілюють Всеукраїнську програму ментального здоров’я, аби допомога була справді системною й кожна людина могла отримати якісну психологічну допомогу. 

Учасники обговорили проміжні результати щодо пріоритетних проєктів та приділили увагу реалізації державою комунікаційної кампанії «Ти як?», мета якої – сприяти формуванню в суспільстві культури піклування про ментальне здоров’я.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко презентував проєкт МКІП «Мистецтво допомагати: психосоціальна підтримка в галузях культури та інформаційної політики». 

«Мета нашого проєкту – забезпечити комплексною психосоціальною допомогою громадян через залучення кадрового потенціалу закладів культури та мистецької освіти, а також поширення знань та навичок самодопомоги», – сказав Олександр Ткаченко.

В межах проєкту планується створення 5 відеороликів для різних аудиторій, та різних медіаплатформ (телебачення, соціальні мережі, YouTube). Зірки театру і кіно разом із психологами будуть пропонувати прості та дієві способи самодопомоги і покращення ментального здоров’я. Передбачено й ряд інших заходів, зокрема програма тренінгів із залученням міжнародних фахівців, які допоможуть навчитись використовувати арт-практики як інструмент психосоціальної підтримки.

Загалом очікується, що потенційна потреба в послугах з ментального здоров’я збільшиться мінімум на 50%. Водночас встановлено, що 71% українців уже відчувають стрес і знервованість. Саме тому перша леді наголосила на системності та постійній доступності послуг з ментального здоров’я.

Засідання відбулося під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля в межах ініціативи дружини Президента із розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я. У ньому взяли участь представники центральних органів виконавчої влади, начальники ОВА, народні депутати, представники Офісу Глави держави, Координаційного центру з психічного здоров’я при КМУ та неурядового сектору.

Нагадаємо, супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» (https://howareu.com) за ініціативою першої леді Олени Зеленської забезпечує Координаційний центр з психічного здоров’я при Кабінеті Міністрів України за експертного партнерства та підтримки ВООЗ. Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада КМУ.

Вас може зацікавити

З часів Другої світової культурна сфера жодної з європейських країн не зазнавала таких втрат, зокрема і в людському капіталі, яких зазнає сьогодні Україна — Тарас Шевченко

З часів Другої світової культурна сфера жодної з європейських країн не зазнавала таких втрат, зокрема і в людському капіталі, яких зазнає сьогодні Україна — Тарас Шевченко

Під час всеукраїнського форуму «Культура під час війни. Людський капітал» відбулася панельна дискусія щодо освіти у сфері культури

Під час всеукраїнського форуму «Культура під час війни. Людський капітал» відбулася панельна дискусія щодо освіти у сфері культури