Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

На Черкащині відкрили «Тарасову юрту», яка працюватиме як культурний центр та пункт незламності

Сьогодні, 28 січня, на честь 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка у Звенигородці Черкаської області відкрили «Тарасову юрту». Це невеликий, але оригінальний культурний простір, де всі охочі зможуть ознайомитись з традиційною та сучасною культурою Казахстану, відвідати майстер-класи та різноманітні мистецькі заходи. Юрта символізує багатовіковий дружній зв’язок українців і казахів, а за потреби вона працюватиме як «пункт незламності».

Переглянути фотоальбом

«Допомога, яка була нам надана казахами у період найгострішої потреби – це свідчення справжньої незрадливої дружби. Після масованих обстрілів російським агресором українських міст та обʼєктів енергетичної інфраструктури казахські друзі передали нам кілька юрт для оперативного розгортання в якості місць обігріву. Але ця юрта не тільки автентичне похідне помешкання. Це справді витвір мистецтва, який лаконічно, проте  яскраво відображає  багатовікову історію та культуру казахського народу. Відтепер із нею у найдоступніший спосіб зможуть ознайомитись українці. – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Т. в. о. Міністра підкреслив, що розуміння культур інших народів сприяє вихованню у нас, українців, правильних цінностей – толерантності, взаємоповаги, людяності і добра.

Тараса Шевченка як українського поета та художника знають у всьому світі. Проте особливу любов та шану його велична постать має у Казахстані. Український Кобзар, або, як його називають казахи, «Акин Таразі», протягом десяти років заслання створив величезну кількість віршів, повістей та картин. Він багато спілкувався з казахами, описував їх у своїх поезіях та зображував на картинах, досліджував природу й культуру Казахстану.

Від початку повномасштабної війни подібні юрти вже були встановлені в Києві, Харкові та інших містах України. Так громадяни та бізнес Казахстану допомагають українцям пережити складні часи, коли росія цілеспрямовано руйнує енергетичну інфраструктуру України.

«Цей проект згодом трансформувався в «Тарасову юрту». Адже хоч Тарас Григорович і перебував у засланні, але йому дуже подобалась культура та відношення казахів до нього. І повірте, Шевченка поважають у Казахстані не менше, ніж в Україні. Вони дуже з великою шаною ставляться до українського пророка. Ім’ям Шевченка названі вулиці в столиці, а пам’ятники Тарасу є майже в кожному місті, а також найбільший музей Шевченка за межами України знаходиться теж на території Казахстану. Закономірно, що така юрта з’явилася на малій батьківщині поета й художника», – зазначив народний депутат України Сергій Нагорняк.

Відкриття «Тарасової юрти» у місті Звенигородка  – частина міжнародного проєкту «Юрта незламності». Це проект народного депутата України, голови міжпарламентської групи дружби «Україна – Казахстан» Сергія Нагорняка та представників казахської діаспори в Україні.

У церемонії відкриття «Тарасової юрти» також взяли участь представники місцевих органів влади, народні депутати України, дипломати, представники казахської діаспори, дослідники творчості Тараса Шевченка, громадськість, а також музичні колективи Черкащини.

Вас може зацікавити

У Національній бібліотеці Болгарії відкрили «Літературний куточок України»

У Національній бібліотеці Болгарії відкрили «Літературний куточок України»

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв