Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

На корпусі дитячої лікарні «Охматдит» з’явився мурал з казковими звірями Марії Примаченко

7 березня у головній дитячій лікарні країни «Охматдит» презентували стінопис за мотивами творчості Марії Примаченко, а також розповіли про кампанію UKRAINIAN BEASTS Unleashed.

Так, всього за день корпус №15 перетворився на картину Марії Примаченко кольору яскравого літнього неба, якою гуляє чарівний жовтий тапір. Це перший із серії муралів, які запланували в «Охматдиті». Далі у планах – створити на території лікарні «галерею сучасного українського мистецтва просто неба». Наступним буде мурал-триптих на корпусі №16.

Мурали стануть інструментом для арттерапевтичних практик, а також допоможуть змінити уявлення про дитячу лікарню. Адже це також місце наукових чудес, зцілення та надії. 

«Наша лікарня надає допомогу майже по всіх видах захворювань, а зараз – і дітям, які постраждали від війни. Ми завжди були націлені на хороший результат лікування. Він неможливий, якщо не підходити до дитини комплексно – лікуватися має не тільки тіло, а й душа. Наразі ми робимо з Охматдиту не просто лікарню, а місце, що надає надію на одужання – моральне, психологічне та тілесне. Ми розглядаємо лікарню як поєднання високих медичних технологій, митців, лікарів-фахівців, журналістів – усієї спільноти, зацікавленої у гарному майбутньому країни», – сказав генеральний директор Охматдиту Володимир Жовнір.

Щоб зібрати кошти на створення муралів, разом із командою Shum Rave і фондом родини Марії Примаченко запустили кампанію Ukrainian Beasts Unleashed. Мета кампанії, зокрема — фандрейзинг коштів приватних та корпоративних донорів на реалізацію цієї програми.

Наступним етапом кампанії буде збір коштів на будівництво багатофункціональної мистецької резиденції й музею Марії Примаченко в рідному селищі художниці – Болотня.

На платформі Ukrainian Beasts можна просто задонатити на проєкти або в майбутньому придбати мерч, 80% від продажу якого спрямують на будівництво артцентру.

Нагадаємо, Марія Примаченко – видатна українська художниця XX століття, яка працювала в жанрі наївного мистецтва. Художниця написала більше 800 картин, проводила майстер-класи й приймала гостей.

Проєкт мистецької резиденції Примаченко в селі Болотня, де зберігся будинок української художниці, розробила відома архітекторка, мисткиня, дизайнерка, засновниця студії предметного дизайну FAINA та архітектурного бюро Yakusha Studio — Вікторія Якуша. Культурний комплекс включатиме артрезиденцію, музей, хату, де жила художниця, номери для розміщення митців, кафе, де готуватимуть страви за рецептами Примаченко.

Організатори:

Проект реалізовано за підтримки Агентства США з Міжнародного розвитку USAID в Україні. Кампанію спродюсовано ГО «ШУМ Рейв» (Слов’янськ) та реалізовано Creative Beast — креативна та івент-продюсерська агенція, розташована в Києві.

Партнери проєкту: Фонд Родини Марії ПримаченкоНДСЛ Охматдит

Вас може зацікавити

З часів Другої світової культурна сфера жодної з європейських країн не зазнавала таких втрат, зокрема і в людському капіталі, яких зазнає сьогодні Україна — Тарас Шевченко

З часів Другої світової культурна сфера жодної з європейських країн не зазнавала таких втрат, зокрема і в людському капіталі, яких зазнає сьогодні Україна — Тарас Шевченко

Під час всеукраїнського форуму «Культура під час війни. Людський капітал» відбулася панельна дискусія щодо освіти у сфері культури

Під час всеукраїнського форуму «Культура під час війни. Людський капітал» відбулася панельна дискусія щодо освіти у сфері культури