Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

На Косівщині обговорили промокампанію косівської мальованої кераміки

22 серпня 2023 року в місті Косів Івано-Франківської області відбулася презентація-обговорення відеороликів і листівок про косівську мальовану кераміку для майстрів, які працюють у цій техніці. Подію провели в Косівському музеї народного мистецтва та побуту Гуцульщини.

Мета кампанії – посилити позитивний імідж України як незалежної держави зі стародавньою та автентичною культурою за кордоном та згуртувати громадян навколо збереження та відновлення спільної культурної спадщини всередині країни.

Традиція косівської мальованої кераміки внесена у 2019 році до Репрезентативного списку ЮНЕСКО нематеріальної культурної спадщини людства. Це традиційний гуцульський промисел, історія якого сягає понад трьох століть. З початку повномасштабного вторгнення традиція косівської мальованої кераміки, як і інша культурна спадщина України, перебуває під загрозою. Адже Слов’янськ, з якого постачали глину для косівської кераміки, перебуває під постійними обстрілами. Торік за підтримки МКІП і проєкту SURGe вдалося евакуювати необхідне обладнання для видобутку глини на Косівщину, зберігши нематеріальну культурну спадщину й робочі місця. 

З іншими елементами нематеріальної культурної спадщини можна ознайомитися на сторінці проєкту Українського центру культурних досліджень «Віртуальний музей нематеріальної культурної спадщини України».

Матеріали підготовлено в межах інформаційно-просвітницької кампанії «Етніка: українські народні художні промисли» Міністерства культури та інформаційної політики України в партнерстві з проєктом «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe), що фінансується Урядом Канади та впроваджується компанією Alinea International Ltd. Вони є частиною розширеної промо кампанії «Етніка: українські народні художні промисли», яка присвячена унікальності НХП України. Старт кампанії заплановано на вересень 2023 року.

 

Вас може зацікавити

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України