Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

На Михайлівській площі у Києві відкрили вуличну виставку про європейський спадок Донеччини й Луганщини

21 травня на Михайлівській площі за підтримки МКІП відкрилась експозиція «Європейська спадщина Донеччини та Луганщини». Вона присвячена історичним памʼяткам Маріуполя, Дружківки, селища Нью-Йорк, Лисичанська, побудовані промисловцями з країн Європи, та їх руйнуванню до та під час великої війни. Виставка проходитиме до 4 червня й доступна українською та англійською. 

Авторами проєкту виступили кінопродюсерка Анна Паленчук та режисер-документаліст Корній Грицюк. Серед запрошених спікерів події була присутня К’яра Децці Бардескі – голова ЮНЕСКО в Україні. 

«Виставка підкреслює розмаїття та багатство культурної спадщини в Україні, зокрема в Донецькій та Луганській областях, де сьогодні спадщина постійно зазнає нападів. Це суворе нагадування, що російське вторгнення завдає величезної шкоди культурному сектору України. За нашими даними, на його відновлення потрібно майже 9 мільярдів доларів США упродовж наступних 10 років. Для ЮНЕСКО важливо підтримати з одного боку митців, які створюють нові проєкти навіть під час війни, а з іншого – забезпечити доступ до культурного життя для громади, оскільки культура є джерелом сили та стійкості», – зазначила Кʼяра Бардескі.

Крім того серед запрошених спікерів також виступили Ілля Заболотний, керівник спеціальних програм ГО Музей сучасного мистецтва та співзасновник Ukrainian Emergency Art Fund, Фредерік  Девелтер, заступник голови місії при Посольстві Королівства Бельгії в Україні, Вікторія Ляліна-Бойко, директор Департаменту публічної дипломатії та комунікацій МЗС, Володимир Тиліщак, заступник голови Українського інституту національної пам’яті, а також Ольга Сало, заступниця генерального директора з розвитку та культурно-просвітницької роботи Національного музею Революції Гідності.

«На жаль, в Україні мало було відомо про європейське минуле Донбасу, адже протягом десятиліть комуністичного домінування важливим було нав’язати ідею щодо невід’ємного зв’язку цього регіону саме з Росією, без якої розвиток Донбасу був би начебто неможливий. Сьогодні, відкриваючи цю виставку на Михайлівській площі, близько до МЗС, я сподіваюся на відновлення втраченої пам’яті та відбудову зв’язків як з українського боку, так і з боку наших іноземних партнерів», – зазначила Вікторія Ляліна-Бойко, директорка Департаменту публічної дипломатії та комунікацій МЗС.

Зокрема, виставка відтворює історію будинку британця Джона Г’юза, який заснував Донецьк. А також експонує знимки й розповіді про гімназію у Лисичанську, залишену бельгійцями, млин Пітера Діка у селищі Нью-Йорк, збудований німцями, комбінат Ілліча у Маріуполі, створений американцями та бельгійцями, французьку спадщину Дружківки тощо. 

«Бельгія була ключовим гравцем у розвитку регіону в XIX-XX століттях… У 1917 році бельгійська участь в українському Донбасі була припинена комуністичною революцією. Бельгійські підприємства були націоналізовані, поняття капіталізму зникло на десятиліття, а радянська пропаганда зробила все можливе і неможливе, щоб стерти пам’ять про західний внесок у розвиток регіону. Москва намагалася переписати історію. Тоді і зараз. Одного разу росіяни навіть заявили, що Бельгія існує завдяки Росії… Ми всі бачимо, як вони стирають з мапи цілі українські міста і докладають зусиль, щоб стерти українську ідентичність. Вони вбивають людей, вони вбивають дітей, вони руйнують інфраструктуру, вони порушують міжнародне право всіма можливими способами. Але ми повинні пам’ятати, що що б вони не руйнували – історичну правду стерти неможливо», – зазначив Фредерік Девелтер, заступник голови місії при Посольстві Королівства Бельгія в Україні.

Виставка є частиною комплексного культурно-просвітницького проєкту присвяченого спадщині європейських країн на Сході України, який реалізує кінокомпанія «435 ФІЛМС». Цей проєкт включає документальний фільм «Євродонбас», аудіоподкаст «Євродонбас: Німецька спадщина» та онлайн-проєкт «Європейська індустріальна спадщина на сході України». 

Проєкт «Європейська спадщина Донеччини та Луганщини» підтримано в рамках програми (re)connection UA 2023/24, що реалізується ГО «Музей сучасного мистецтва»  та Ukrainian Emergency Art Fund (UEAF)  у партнерстві з UNESCO, та фінансується через Надзвичайний фонд спадщини UNESCO та ініціативу UNESCO-Ашберг для митців та культурних професіоналів. 

Партнери виставки: Посольство Королівства Бельгія в Україні, Міністерство закордонних справ України, Міністерствo культури та інфoрмаційнoї пoлітики України, Український інститут національної пам’яті, Націoнальний музей Ревoлюції Гіднoсті, міжнародний благодійний фонд «ІЗОЛЯЦІЯ. Платформа культурних ініціатив».

Медіапартнери: Суспільне, hromadske, Mind, PRAGMATIKA.

Дизайн проєкту: дизайн-агенція KULTURA

Світлини: Богдан Пошивайло (Національний музей Революції Гідності)

Вас може зацікавити

З часів Другої світової культурна сфера жодної з європейських країн не зазнавала таких втрат, зокрема і в людському капіталі, яких зазнає сьогодні Україна — Тарас Шевченко

З часів Другої світової культурна сфера жодної з європейських країн не зазнавала таких втрат, зокрема і в людському капіталі, яких зазнає сьогодні Україна — Тарас Шевченко

Під час всеукраїнського форуму «Культура під час війни. Людський капітал» відбулася панельна дискусія щодо освіти у сфері культури

Під час всеукраїнського форуму «Культура під час війни. Людський капітал» відбулася панельна дискусія щодо освіти у сфері культури