Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

На Волині розпочалось виїзне засідання Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики

Події

Сьогодні, 12 липня, у Літературно-меморіальному музеї Лесі Українки у Колодяжному розпочалось дводенне засідання Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики на тему: «Реалізація гуманітарно-культурних політик в умовах війни й поствоєнного часу: регіональні моделі, їх множинність і трансформації».

«Війна, яку розв’язав наш сусід, це наочний приклад того, що ми заважаємо росії нашим існуванням. Але разом із тим, попри трагічність сьогодення, ми почали ще більше цінувати й берегти нашу культуру, мову й нашу українскість. Проте досі залишається відкритим питання нестачі знання про власний спадок. З нашого боку ми повинні дати ці знання і забезпечити умови, в яких наш діти матимуть можливість вільно мандрувати Україною, зможуть відвідувати всі музеї та бачити ті місця, де жили і творили знакові в нашій історії постаті», — сказав під час відкриття засідання Микита Потураєв, голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Також до присутніх звернулась перша заступниці Голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Ірина Констанкевич: «Дуже знаково, що наша зустріч відбулась саме в селі Колодяжному, оскільки це місце, де жила українська письменниця Олена Пчілка та пройшла юність Лесі Українки. Це місце, звідки вийшло дві жінки, які стали маркером нашої культури, історії та ідентичності. Сьогодні ж ми маємо зосередитись на розбудові культурної спроможності та дивитись на неї свіжим поглядом, аби побачити, як вона змінюється та в якому напрямку продовжує формуватись».

Очільник міністерства культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв  та окреслив наявні проблеми сфери культури під час війни, зокрема у громадах, й шляхи їх вирішення.

«Особливої уваги держави зараз потребують деокуповані, прифронтові території. Разом з тим є регіони, які взяли на себе важливу функцію стабілізації сфери та приймають релоковані заклади. Актуальне завдання — створити умови для повноцінного функціонування культурних закладів», – зазначив т. в. о. Міністра.

Ростислав Карандєєв підкреслив, що зараз робота Міністерства зосереджена на консервації культурних об’єктів, їх реставрації та створенні умов для довготривалого збереження музейних об’єктів, що були вивезені з окупованих територій.

Протягом двох днів члени Комітету розглянуть такі питання, як адаптація сфери культури до умов воєнного стану та напрями розвитку в повоєнний період, залучення коштів на здійснення заходів з утримання в належному стані пам’яток культурної спадщини, музеїв, інших об’єктів культурної інфраструктури. Також важливою темою для обговорень стане удосконалення законодавства в галузі благодійництва та меценатства задля підтримки сфери культури.

Вас може зацікавити

Держкомтелерадіо приймає заявки на здобуття премії імені Максима Рильського за 2024 рік

Держкомтелерадіо приймає заявки на здобуття премії імені Максима Рильського за 2024 рік

Україна створює національну та регіональні команди зі швидкого реагування та захисту культури

Україна створює національну та регіональні команди зі швидкого реагування та захисту культури