Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

На знак солідарності з Україною кафе «Москва» у Східному Берліні символічно тимчасово перейменували на «Київ»

27 лютого у Берліні українські та німецькі громадські активісти, митці й політики обговорили майбутнє України і Європи в контексті річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну. Це відбулося в історичному кафе, яке тимчасово символічно назвали «Київ».  

«Cafe Kyiv – We Choose Freedom» – це одноденна подія, де відбувся не тільки ряд панельних дискусій та воркшопів, а й презентація української культури, мистецтва й кулінарії. 

Галина Григоренко, заступниця міністра культури та інформаційної політики України, брала участь в панельній дискусії «Свобода бути вільними». В рамках обговорення було озвучено масштаби руйнувань культурної інфраструктури та пам’яток в Україні, а також окреслено, що в Німеччині може бути зроблено на підтримку української культури. 

«Перш за все, треба змінити оптику погляду на українську культуру і мистецтво. Занадто довго позиція «погляду з Москви» визначала підходи до вивчення та сприйняття нашої культури. Час надати майданчики для самостійних висловлювань наших митців. І не треба обманювати себе тим, що російська культура немає нічого спільного з сучасною агресією Росії проти нашої культурної ідентичності. «Велика російська культура», – це міф, це те, чим рф намагається виправдати свій вплив, і вслід за чим їдуть російські танки», – зазначила Галина Григоренко. 

Всі дискусії фокусувались на ролі свободи для України та всієї Європи, гарантіях безпеки після перемоги та нагальній необхідності швидкої підтримки України. Зволікання коштують занадто дорого всій Європі. Основні теми: свобода бути демократичним, свобода бути інноваційним, свобода бути в безпеці, свобода бути європейцем. Водночас учасники проаналізували, чого європейські країни можуть навчитися з подій минулого року, як Україна протистоїть жорстокій загарбницькій війні росії, яким є економічний та культурний потенціал України. 

В рамках свого візиту до Німеччини заступниця міністра провела ряд робочих зустрічей з представниками культурних інституцій з питань допомоги Україні та можливих спільних проєктів.

Організатор заходів – Фонд Конрада Аденауера. 

Нагадаємо, у річницю повномасштабного вторгнення Росії  в Україну в Берліні кілька тисяч людей зібралися на акцію підтримки України.  24 лютого демонстранти пройшли маршем центром міста, вимагаючи «виведення російських військ з України» та «справедливого миру». Активісти пройшли й повз російське посольство в Берліні, перед будівлею якого встановлений розбитий в Україні російський танк T-72.

Вас може зацікавити

З часів Другої світової культурна сфера жодної з європейських країн не зазнавала таких втрат, зокрема і в людському капіталі, яких зазнає сьогодні Україна — Тарас Шевченко

З часів Другої світової культурна сфера жодної з європейських країн не зазнавала таких втрат, зокрема і в людському капіталі, яких зазнає сьогодні Україна — Тарас Шевченко

Під час всеукраїнського форуму «Культура під час війни. Людський капітал» відбулася панельна дискусія щодо освіти у сфері культури

Під час всеукраїнського форуму «Культура під час війни. Людський капітал» відбулася панельна дискусія щодо освіти у сфері культури