Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Національному музею історії України передали унікальну плиту доби Русі, врятовану від нелегального продажу 

Сьогодні, 27 березня, у Національному музеї історії України відбулася презентація унікального рельєфу із зображенням святого Дмитра, що сягає доби Русі. Цей археологічний артефакт правоохоронці врятували від незаконного продажу та повернули державі.

Переглянути фотоальбом

Antonina Vyshnevska

У заході взяли участь т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв та Генеральний прокурор Андрій Костін

«У нас багато викликів, пов’язаних не тільки з війною. Ми втрачаємо об’єкти не лише через природні фактори — їх знищують, вивозять, викрадають. На жаль, це робить не тільки держава-агресор на окупованих територіях: окремі громадяни України нехтують законами та громадянським обов’язком, позбавляючи цілу націю свого історичного минулого і спадку, який є основою для формування нашої культурної бази, заради власної наживи. Однак сьогодні ми з вами стали свідками утвердження справедливості: завдяки успішній співпраці музейників і правоохоронців унікальний артефакт повернувся додому», — сказав Ростислав Карандєєв. 

Генеральний прокурор привітав українців із порятунком знахідки, а також закликав фахівців культурної галузі та громадянське суспільство звертатися до органів правопорядку та прокуратури й повідомляти про факти злочинів проти культурних об’єктів.

«На сьогодні зафіксовано знищення або пошкодження внаслідок дій ворога понад 900 пам’яток. Прокурори здійснюють процесуальне керівництво у 60 провадженнях щодо воєнних злочинів проти культурної спадщини. Паралельно посилюємо зусилля із захисту культурних та історичних цінностей і від інших видів злочинів. За останні три роки Національна поліція та СБУ розслідували понад 300 злочинів щодо викрадення, незаконної торгівлі та контрабанди пам’яток», — зазначив Андрій Костін. 

Antonina Vyshnevska

Спікери подякували працівникам Музею та співробітникам правоохоронних органів, зокрема Луцької окружної прокуратури, за порятунок спадщини. 

Презентована пам’ятка — кам’яна плита 60-ти кг, що прикрашала фасад невідомої білокам’яної церкви, зведеної у межах Галицько-Волинської землі у другій половині 12 – першій половині 13 століття.

«Це — унікальна пам’ятка. Вона свідчить про існування білокам’яної церкви доби Русі, яка до нас не дійшла. На цьому предметі мистецтва зображений святий Дмитро, який вшановувався в Греції, Болгарії та на Русі, тож плиту різьбив місцевий майстер», — зауважив генеральний директор Національного музею історії України Федір Андрощук

Наразі у Національному музеї історії України зберігається близько 9 тис. археологічних предметів, які йому передали у межах різних кримінальних проваджень. Цих артефактів  набагато більше, ніж надійшло до фондів музею за останні 40 років. 

Antonina Vyshnevska

Відстеження кам’яної плити, яку фахівці побачили на інтернет-аукціоні, тривало два роки. Зрештою Луцька окружна прокуратура Волинської області зупинила продаж пам’ятки. Досудове розслідування здійснило Луцьке районне управління поліції ГУНП у Волинській області. 

Нині триває процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом незаконного привласнення особою знайденого чи такого, що випадково опинилося у неї чужого майна або скарбу, які мають особливу історичну, наукову, художню чи культурну цінність (ч. 1 ст. 193 КК України).

Вас може зацікавити

У Києві презентували книгу «Нематеріальна культурна спадщина як найголовніший інструмент збереження української нації» 

У Києві презентували книгу «Нематеріальна культурна спадщина як найголовніший інструмент збереження української нації» 

Держкомтелерадіо припинив розповсюдження інтернет-магазинами майже 700 найменувань російських книг

Держкомтелерадіо припинив розповсюдження інтернет-магазинами майже 700 найменувань російських книг