Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній» очолила Наталія Реброва

Сьогодні, 20 травня, т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв представив колективу Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» нового Генерального директора Наталію Реброву. Заповідник належить до сфери управління Міністерства культури та інформаційної політики. 

«Сьогодні перед заповідником особливі виклики, повʼязані зі збереженням спадщини, яка руйнується через чинники пов’язані з війною, а також внаслідок безвідповідального ставлення тимчасових користувачів, які і понині у судових процесах намагаються повернути ці ж об’єкти в користування релігійній громаді Української православної церкви. Наразі потрібно сформувати реальний план дій для оптимізації усіх процесів та перетворення заповідника у потужний культурно-освітній центр. На жаль, до закінчення війни мова не йде про повне відновлення, але працювати в цьому напрямку потрібно вже зараз», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Очільник МКІП також відвідав Троїцький собор, який входить до заповідника. Це визначна пам’ятка доби Гетьманщини у Чернігові, збудована коштом Івана Мазепи. Сьогодні Троїцький монастир в Чернігові – єдине місце в Україні, яке повністю звільнене єпархією УПЦ МП. Отже, керівництво Заповідника разом з МКІП має втілити комплексне рішення не тільки з реабілітації пам’яток після безвідповідального користування, а й повернути до життя та відповідного використання всього комплексу.

Реброва Наталія Борисівна закінчила Чернігівський державний  педагогічний  інститут  імені  Т. Г. Шевченка. В 2021 році здобула науковий ступінь «кандидат історичних наук» в Національному  університеті «Чернігівський колегіум» ім. Т. Г. Шевченка.

З 1997 року Наталія Реброва почала працювати у заповіднику  «Гетьманська  столиця» у Батурині. Спочатку  науковим  співробітником, а з 2002  року була  призначена  на  посаду Генерального директора заповідника, на якій працювала до 15 травня 2024 року. Під її керівництвом заповідник сформувався і утвердився, став один із кращих національних закладів України. 

Відтепер вона очолюватиме Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній». Це науково-дослідний та культурно-освітній заклад архітектурно-історичного спрямування. Він об’єднує комплекс нерухомих і рухомих пам’яток матеріальної та духовної культури, які становлять виняткову історичну, мистецьку, художню та наукову цінність. 

«Гарантую, що всі рішення будуть прийматись з повагою до міста Чернігів та в межах чинного законодавства, рішення будуть швидкими.  З керівниками структурних підрозділів ми все проаналізуємо і презентуємо Міністерству культури та інформаційної політики план нашого бачення розвитку та збереження надбання Національного заповідника «Чернігів стародавній»», – зазначила Наталія Реброва.

Сьогодні майновий комплекс заповідника включає 26 пам’яток національного значення, а загальна площа заповідника становить понад 26 га. Майновий комплекс включає 36 об’єктів.

Нагадаємо, історичний центр Чернігова, міста з тисячолітньою історією, є кандидатом на внесення до Списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. МКІП спільно з обласною та міською адміністраціями вже стартує робота над опрацюванням номінаційного досьє щодо культурного ландшафту міста середмістя Чернігова.

Вас може зацікавити

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України