Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Національний музей гончарства зібрав колекцію кераміки, гартовану подіями воєнного часу 

Переглянути фотоальбом

За підсумками ІІ Міжнародної бієнале художньої кераміки імені Василя Кричевського, Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному отримав у подарунок 58 творів сучасної кераміки від митців з України, а також з семи країн світу.

У 2023 році в Опішному відбулася ІІ Міжнародна бієнале художньої кераміки імені Василя Кричевського. У чотирьох залах Центру популяризації гончарної спадщини України у Національному музеї гончарства 55 керамістів з Великобританії, Данії, Ізраїлю, Литви, Малайзії, Туреччини та Японії, а також із тринадцяти областей України презентували 91 твір.

Виставку, для якої автори надали свої роботи, планували зробити ще у 2021 році. Реалізувати її не вдалося через коронавірус. Однак 4 лютого 2022 року журі все ж обрало переможців Бієнале, їхні імена мали оголосити у березні. Із початком повномасштабного музейний колектив зберігав роботи учасників в укритті. Згодом, за проханнями керамістів й організаторів, робота з підготовки виставки та нагородження переможців продовжилася. 

18 серпня 2023 року за сприяння Благодійного фонду «ДАР», а також Міністерства культури та інформаційної політики, переможцям вручили нагороди Бієнале. Зокрема, гран-прі отримав Ігор Ковалевич (Львів) за композицію «Відображення». Золоту нагороду присудили Олександру Шкурпелі (Опішне, Полтавщина) за скульптуру «Лев «Поважний». Срібну нагороду здобула композиція «Адам і Єва» Ігоря Берези (Львів). «Бронзу» отримала Аліна Літвіненко (Олександрія, Кіровоградщина) за скульптуру «Пожежі». Експозиція робіт тривала з червня до грудня 2023 року. 

Після завершення виставки в Опішному сформувалася колекція ІІ Міжнародної бієнале, яка нині містить 58 унікальних творів, гартованих війною.

Вас може зацікавити

У Національній бібліотеці Болгарії відкрили «Літературний куточок України»

У Національній бібліотеці Болгарії відкрили «Літературний куточок України»

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв