Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Наша спільна робота зараз є порятунком для безцінних артефактів людської цивілізації, – Ростислав Карандєєв під час конференції у Вільнюсі

У Вільнюсі проходить дводенна Міжнародна конференція «Шлях до відновлення культурного сектору України», ініційована Президентом України Володимиром Зеленським під час зустрічі з Генеральною директоркою ЮНЕСКО Одрі Азулє в Україні. 

Переглянути фотоальбом

Photographer: Domas Rimeika

Перед початком заходу відбулась пресконференція, де представники ЮНЕСКО, Литви та України окреслили ключові напрямки роботи під час конференції.

«росія веде війну, однією з цілей якої є стирання ідентичності українського народу. Про це свідчать численні злочини проти культурної спадщини та української мови – руйнування пам’яток, спотворення історичної пам’яті, привласнення імен наших поетів та художників та викрадення культурних цінностей», – наголосив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у своєму відеозверненні до учасників конференції. 

Глава Уряду також підкреслив невідкладну потребу у створенні правових умов для можливості виключення російської федерації з ЮНЕСКО та її керівних, конвенційних, робочих органів за систематичне порушення Статуту і принципів ЮНЕСКО.

Глава Уряду також підкреслив невідкладну потребу у створенні правових умов для можливості виключення російської федерації з ЮНЕСКО та її керівних, конвенційних, робочих органів за систематичне порушення Статуту і принципів ЮНЕСКО. 

«Спільна історія та цінності пов’язують Україну та Литву. Литва непохитно солідарна з Україною та повністю підтримує всі її зусилля, спрямовані на збереження культурної спадщини. Нехай ця конференція стане каталізатором до дій. Я закликаю всіх вас до конструктивного обміну  досвідом та співпраці у пошуку інноваційних рішень, які забезпечуватимуть відновлення та процвітання української культури. Спільними зусиллями та непохитною відданістю ми зможемо і повинні захистити культурне багатство України для майбутніх поколінь. Разом ми можемо та повинні забезпечити, щоб українська культура продовжувала надихати і збагачувати світ», – зазначила Прем’єр-міністрка Литви Інгріда Шимоніте.

«Культура не може бути перенесена на післявоєнний час. Констатуючи наші втрати, ми маємо забезпечити роботи з консервації вже зараз. Ми маємо конкретні пропозиції по кожному обʼєкту. Є ще один виклик – людський капітал. Культуру роблять люди, а ми сьогодні їх втрачаємо. Хтось змінив професії, виїхав, хтось на фронті, а хтось не прийшов в культуру. Ключовим викликом для нас є готовність до реставраційних робіт після завершення війни. Тут викликом є підготовка професійних реставраторів», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Він зазначив, що з 24 лютого 2022 року Росія знищила або пошкодила 1080  об’єктів культурної спадщини у 18 регіонах. Пошкоджені 2003 культурні центри, закрито близько 4 000 закладів культури. Культурний сектор також зазнав значного відтоку людського капіталу.

«Наша спільна робота зараз є порятунком для безцінних артефактів людської цивілізації. Наш дух та нашу культуру не здатен знищити жоден ворог, адже ми єдині у своєму прагненні – захистити світову спадщину та передати її наступним поколінням», – додав Ростислав Карандєєв. 

Також т. в. о. Міністра акцентував на потребі створення постійного офісу ЮНЕСКО в Україні, адже питання відновлення спадщини буде актуальним ще багато років.

«Дуже важливо, щоб міжнародна спільнота домовилася і надала належне місце відновленню культурного сектору України в загальному процесі стабілізації, відбудови та реконструкції цієї країни. Також необхідно обговорити можливі інструменти та залучити міжнародних донорів. Ми прагнемо мобілізувати увагу та зусилля міжнародної спільноти для відновлення культурного сектору України, зруйнованого російською агресією. Культура вже визнана основою сталого розвитку, і немає сумнівів у її важливості для забезпечення стійкості суспільства», – зазначив міністр культури Литви Сімонас Кайріс.

«Спочатку повномасштабної війни ми намагалися підтримувати Україну та координувати всі питання і допомогу. Працюючи з партнерами ЮНЕСКО, намагались виробляти план дій, який буде працювати згідно зі стандартами, як у Києві та в Одесі. У Львові був відкритий культурний хаб для того, щоб цей сектор не зупинявся. Так само пробуємо запобігати незаконному продажу об’єктів культурної спадщини. Так само інтегруємо аспекти культурного навчання у школах, щоб вони залишалися провідниками культури у часи війни. Митці, особливо жінки, отримують підтримку, для того, щоб їхні голоси були не забуті, а лише лунали голосніше, попри війну. Бібліотеки, села та мистецькі колективи є свідками війни та її збитків, і ефект війни на них був дуже глибоким», – розповів заступник Генерального директора ЮНЕСКО з питань культури Ернесто Оттоне Рамірес на початку конференції.

Він зазначив, що ЮНЕСКО вже надало ресурси для відбудови культурних просторів, 31 музею, 25 пам’яток, 15 бібліотек та 1 архіву. 

У заході беруть участь близько 200 учасників з різних країн світу, які підтримують відновлення України – представників урядів, міністрів культури, представників міжнародних і неурядових організацій, експертів. Підсумком конференції стане оновлений документ «План дій для культури в Україні», підготовлений ЮНЕСКО та міжнародними експертами, а також заключний документ, підготовлений міністерствами культури Литви та України – «Вільнюський заклик до дій для відновлення культурного сектору України».

Нагадаємо, результати Вільнюської конференції представлять на Міжнародній конференції з питань відновлення України в Берліні 11-12 червня цього року.

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука