Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Нацвідбір на Євробачення-2023: де дивитися, як голосувати, журі і ведучі

Уже завтра, 17 грудня, о 17:00 в ефірі Суспільного українці разом із зірковим журі обиратимуть, хто з десятки фіналістів Національного відбору поїде на Пісенний конкурс Євробачення-2023 у Ліверпуль (Велика Британія). Фінал проходитиме в прямому ефірі з укриття.

Де дивитися

Суспільне транслюватиме наживо фінал Національного відбору на всіх платформах: телебаченні, діджиталі та радіо.

Пряму трансляцію можна буде дивитися:

Як голосувати

Переможця фіналу Нацвідбору на Євробачення-2023 визначатимуть, як зазвичай, журі та глядачі шляхом глядацького голосування: по 50% результату голосування.

Цьогоріч вперше глядацьке голосування за представника на Євробаченні відбуватиметься у застосунку Дія. Кожен українець віком від 14 років в Україні або за кордоном зможе проголосувати за свого фаворита Нацвідбору під час фіналу конкурсу. Докладно про правила голосування читайте на сайті Суспільне Євробачення.

Порядок виступів виконавців у фіналі Національного відбору цього разу  визначило жеребкування.

  1. Moisei — «I’m Not Alone»
  2. OY Sound System — «Ой, тужу»
  3. DEMCHUK — «Alive»
  4. Jerry Heil — «WHEN GOD SHUT THE DOOR»
  5. FIINKA — «Довбуш»
  6. KRUTЬ — «Колискова»
  7. Tember Blanche — «Я вдома»
  8. Angelina — «Stronger»
  9. 2TONE — «Квітка»
  10. TVORCHI — «Heart of Steel»

Склад журі

Журі Національного відбору вперше обрали українці під час опитування у застосунку Дія.

До складу журі цього разу увійшли Тарас Тополя, лідер гурту «Антитіла», доброволець Сил територіальної оборони ЗСУ, Джамала, переможниця Євробачення-2016, володарка «Нагороди за визначне лідерство артиста» Атлантичної ради США, та Юлія Саніна, солістка рок-гурту «The HARDKISS». Учасники журі розповіли про свої очікування від Національного відбору та якими критеріями будуть керуватися під час голосування.

«Єдине очікування — бути здивованою. У різних сенсах — жанр, манера виконання, лірична складова… Усе інше на сьогодні для мене не має значення, не хотілося б йти на Нацвідбір з уявним технічним завданням до треку. І ставити себе в якісь рамки. Ми маємо класний склад номінантів, тому впевнена, що оберемо сильну композицію, яка зможе вкотре представити країну на найвищому рівні, — переконана Джамала. — Окрім власне музичної складової, я завжди акцентую на історії, яку розкриває та чи інша композиція. Вона має бути щирою, іти від серця, тоді є шанс, що трек зачепить. Також звертаю увагу на живе виконання, вокальні дані, уміння триматися на сцені, тому що Євробачення — це насамперед живий виступ.

Ви можете готуватися рік: тончити зі звучанням, продумувати образи та візуальні елементи, але під час виступу наживо є тільки ви й аудиторія. І якщо не можете в цей момент донести до аудиторії свою історію, ви втрачаєте слухача».

Тарас Тополя розповів, що чекає від фіналістів максимум на сцені:

«Скажу одразу, що мої очікування завищені, тому що в країні триває війна і кожен має на своєму місці видавати максимальний результат. Незалежно від того, чи ти знаходишся на своєму робочому місці, чи ти знаходишся на полі бою, або на сцені — мусиш видавати максимум. Тому я чекаю від фіналістів хороших виступів. Буду оцінювати за професійними критеріями: талант, меседж, постановка номера. Звичайно, буду враховувати той весь контекст, в якому відбувається відбір, і моделювати, яким чином переможець буде поводити себе на сцені Євробачення і в кулуарах, даючи інтерв’ю міжнародним журналістам».

Юлія Саніна керуватиметься під час голосування тільки враженнями від виступу у фіналі:

«Хочу поринути у прекрасну атмосферу музики й світла. Хочу побачити на сцені нових артистів. Впевнитися ще раз, що українська сцена розвивається, що у нас прекрасне майбутнє й дуже талановиті музиканти. І звичайно, хочеться відібрати найкращого представника від України, який відображає нашу силу сьогодні, нашу жагу до перемоги, нашу впевненість, віру — все те, чим зараз живе кожен українець, — зазначила Юлія Саніна. — Оскільки цей відбір дуже сильний і всі пісні конкурсантів достойні, я буду керуватися конкретним виступом у день Нацвідбору. Тому що, окрім хорошої пісні, важливий ще й упевнений, якісний виступ. Я не буду спиратися на жодні історії, які я знала про артистів “до”. Деякі артисти дійсно вже відомі. Деякі зовсім нові, для мене. Я буду абстрагуватися максимально й оцінювати конкретно виступ. Це має бути сильна пісня, хітова, яка при цьому відображатиме наше українське сьогодення і нестиме важливий меседж. Тому що, в цьому році — це має бути не просто виступ, не просто перформанс, а і гучна заява про Україну. Кожен міжнародний майданчик має бути використаний сьогодні для яскравої заявки про Україну».

Зіркові виступи

Навіть з укриття Національний відбір проходитиме за традиційним сценарієм: зіркові виступи ДжамалиЗлати Оґнєвіч, Вєрки Сердючки та Дмитра Шурова (Pianoбой) потішать глядачів у прямому ефірі.

Ведучими пісенного шоу будуть Катерина Павленко, солістка Go_A, Злата Оґнєвіч та незмінний коментатор Євробачення Тімур Мірошниченко.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення отримало на Нацвідбір майже 400 заявок, а лонглист містив 36 учасників. Музичним продюсером Національного відбору на Євробачення-2023 став Дмитро Шуров (Pianoбой)Фінал Національного відбору на Євробачення-2023 відбудеться у форматі телевізійного концерту в прямому ефірі. Виробництвом телеверсії займатиметься «Старлайт Продакшн».

Радіо Промінь — генеральний радіопартнер Національного відбору на Євробачення-2023.

Суспільне Мовлення є членом Європейської мовної спілки. Організовує і проводить відбір пісні та представника від України, а також забезпечує участь представника України на Пісенному конкурсі Євробачення-2023.

Вас може зацікавити

МКІП внесе садибу Зеленських до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, наразі крок за КМДА

МКІП внесе садибу Зеленських до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, наразі крок за КМДА

Національний музей Голодомору-геноциду отримав художню концепцію майбутньої експозиції другої черги

Національний музей Голодомору-геноциду отримав художню концепцію майбутньої експозиції другої черги