Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Найбільшу в історії незалежної України незаконну колекцію старожитностей, вилучених у колишнього народного депутата, повернули державі

24 червня у Національному музеї історії України відбулась пресконференціящодо повернення найбільшої в історії незалежної України колекції старожитностей вилучених у колишнього народного депутата.

6066 предметів, які можуть мати культурну цінність, вилучили оперативники Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції спільно з колегами-правоохоронцями вході санкціонованих обшуків, які проходили з 15 по 18 червня 2022 року. 

Заходи проводилися у межах кримінального провадження, що розслідується за статтями 110-2 – фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України. А також за статтею 436-2 – виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників, Кримінального кодексу України.  

В ході слідства було встановлено, що колишній народний депутат, маючи тісні зв’язки з представниками верхівки окупаційної влади Криму, налагодив спільний агробізнес на території України. Частина отриманого прибутку від такої діяльності виводилася на рахунки товариств, бенефіціарними власниками яких є громадяни рф, та використовувалася на проведення представниками країни-агресора підривної діяльності проти України. Решта – на офшорні кіпрські компанії, зареєстровані на дружину колишнього народного депутата. Наприкінці лютого він виїхав за межі країни. Наразі його справами в Україні займається його близький родич через підконтрольних осіб.   

За попередніми оцінками, вилучені під час обшуків предмети мають ознаки археологічних предметів – це старовинна зброя та предмети озброєння, прикраси та деталі одягу, керамічний, металевий та скляний посуд. Усі вони належать до різних археологічних культур та охоплюють територію всієї України. Окрім цього, один з вилучених предметів є стародруком і належить до бібліотечного фонду України.

“Вилучені речі мають велике культурне, наукове та мистецьке значення для нашої держави. Вони не представлені в жодному музеї України.Такі історичні знахідки мають належати всьому українському народу. Українська культура – це частина світової спадщини. Величезна кількість, характер та вік артефактів свідчать про тисячолітню історію України та Європи. Кожна наша втрата – це втрата для світу. Символічно, що про такий гучний кейс було повідомлено сьогодні – в перший день після надання Україні кандидатства в ЄС. Такий рух в Європу, сподіваюсь, ми і будемо продовжувати. Жодному злочинцю більше не місце в нашій країні і ніхто не має права наживатись на тому, що належить Україні”, – зазначив Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики.  

Серед цінностей: прикраси, притаманні лише об’єктам археологічної спадщини з АРК Крим, античні накладки на поховальні саркофаги (1 ст. до н.е. – 2 ст. н.е.), предмети трипільської культури, велика кількість зброї періодів від доби бронзи до раннього залізного віку. Серед вилучених предметів є певна кількість артефактів, притаманних предметам пшеворської культури (ІІІ ст. до н.е. – V ст. н.е.). Вилучено кілька скандинавських мечей Х ст. Фахівці пов’язують їх з присутністю на теренах України вікінгів та процесами утворення Давньоруської держави. Серед вилучених предметів є бронзова нашийна гривна, характерна для археологічних культур західних балтів ХІ ст.  

Співробітники Національного музею історії України при проведенні обшуків неодноразово зазначали, що унікальні предмети зберігалися в жахливих умовах, значна кількість з них перебуває в критичному стані та потребує негайної стабілізації з подальшою реставрацією. 

Нагадаємо, Європейська конвенція «Про охорону археологічної спадщини» 1992 року, що була ратифікована Верховною Радою України у 2003 році, вимагає від держав-учасниць «запобігати будь-яким несанкціонованим розкопкам або вилученню об’єктів археологічної спадщини». 

Учасники заходу: Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова,  Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, Директор Державного бюро розслідувань Олексій Сухачов, журналісти.

 

Вас може зацікавити

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора