Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Нідерланди передали Україні 8 цінних незаконно вивезених археологічних артефактів

Сьогодні, 20 березня, директор Інспекції інформації та спадщини Міністерства освіти, культури і науки Нідерландів Альфред Рус передав Посольству України в Нідерландах 8 предметів археології, які раніше незаконно вивезли з території України.

Йдеться про наконечники списів та стріл з різних археологічних культур і регіонів України, що датуються періодами від римських часів до Середньовіччя.  

Нідерландські митники перехопили українські предмети культурної спадщини після їхнього прибуття до Нідерландів у березні 2023 року. Інспекція інформації та спадщини працювала з експертами з Національного музею старожитностей у Лейдені, щоб дослідити походження предметів. Слідство показало, що предмети, ймовірно, були незаконно вивезені. 

Фото Ірини Драбок

Після того, як експерти Національного музею історії України підтвердили цей висновок, Інспекція взяла предмети під охорону. Водночас власник предметів, якому вони адресувались, відмовився від претензій до них, оскільки це культурна спадщина України, яка охороняється законом. Крім того, вони виявилися незаконно вивезеними.

Раніше Міністерство культури та інформаційної політики України заявляло, що ці предмети археології є культурними цінностями України. Вони мають історичне, наукове, етнографічне значення для держави. Предмети були вивезені з території України з порушенням вимог національного законодавства у сфері вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей. То ж їх потрібно повернути до України та передати до колекцій державних музеїв.

Фото Ірини Драбок

Українське законодавство забороняє вивозити культурні об’єкти без згоди національних органів влади. 

Культурна спадщина України включає рукописи, ікони, релігійну спадщину, текстиль, монети та археологічні об’єкти. Після повномасштабного вторгнення росії в Україну ризики для установ спадщини та археологічних пам’яток зросли в рази, а країна сильно постраждала від пограбування та руйнування. ЄС та ЮНЕСКО активно допомагають Україні у захисті її культурної спадщини. Це передбачає особливу пильність при виявленні чи виставленні на продаж предметів.

Міжнародна рада музеїв у 2022 році склала Червоний список із категоріями вразливих об’єктів. Перелік має на меті сприяти більшій обізнаності про українську спадщину, її розпізнаванню та ідентифікації об’єктів, які піддаються високому ризику незаконних розкопок, пограбування та незаконного експорту. Втрата культурних цінностей завдає шкоди знанням України та інформації про її історію та самобутність.

Фото Ірини Драбок

Предмети повертаються в Україну відповідно до Конвенції ЮНЕСКО про заходи, спрямовані на заборону і запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та передачі права власності на культурні цінності 1970 року. Нідерланди та Україна є державами-учасницями Конвенції. Країни-учасниці зобов’язані надавати одна одній допомогу при виявленні незаконно вивезених предметів і вживати відповідних заходів для їх повернення в країну походження. У цьому випадку Інспекція дослідила походження предметів, і їх власник відмовився від претензій до них.

Нагадаємо, в 2018 році Інспекція також повернула в Україну археологічні об’єкти, виявлені митницею. Усі, хто мав ці об’єкти, відмовилися від претензій на об’єкти, адже усвідомлювали важливість збереження спадщини України.

Вас може зацікавити

Медійна спільнота має регулюватися самостійно, — Тарас Шевченко

Медійна спільнота має регулюватися самостійно, — Тарас Шевченко

У Києві презентували книгу «Нематеріальна культурна спадщина як найголовніший інструмент збереження української нації» 

У Києві презентували книгу «Нематеріальна культурна спадщина як найголовніший інструмент збереження української нації»