Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Один із найстаріших вищих навчальних закладів України збирає кошти на відновлення системи опалення, генератори та музичні інструменти

3 березня 2022-го року відомий Харківський національний університет мистецтв імені Івана Котляревського обстріляли росіяни. Через це будівлі університету зазнали руйнувань: пошкоджені покрівля, вікна, оздоблення фасадів тощо. Нині заклад потребує допомоги для розв’язання принаймні першочергових проблем. 

Опис закладу

Харківський національний університет мистецтв імені Івана Котляревського займає дві будівлі під № 11 та 13 на майдані Конституції. У березні 2022 року вони постраждали внаслідок бомбардування центру Харкова російськими військами.

Університет мистецтв імені І.П. Котляревського є одним із провідних та найстаріших вищих навчальних закладів України, творчим, науково-методичним центром музичної і театральної освіти Слобожанщини.

За сто років свого існування університет підготував десятки тисяч спеціалістів у галузі музичного і театрального мистецтва, серед яких знані виконавці, викладачі та науковці. Майже 1000 з них мають почесні та урядові нагороди, звання лауреатів державних премій України, народних та заслужених артистів, заслужених діячів мистецтв, наукові ступені докторів і кандидатів наук, наукові звання професорів і доцентів.

У межах міжнародного партнерства університет розширює творчі, наукові контакти із закордонними музичними і театральними вищими навчальними закладами США, Італії, Німеччини, Польщі, Фінляндії, Франції, Швейцарії. Викладачів університету часто запрошують до складу журі міжнародних конкурсів і фестивалів, а випускники успішно працюють в Австралії, Англії, Америці, Данії, Ізраїлі, Німеччині, Франції тощо.

Цікаві факти

Будівля, що розміщується за адресою площа Конституції, 11, зведена у 1900 році за проєктом архітектора Б.Г. Михайловського як триповерховий житловий комплекс з магазинами на першому поверсі, у стилі неоренесансну. У 1929-30 рр. відбулася реконструкція за проєктом архітектора П.З. Крупка з надбудовою двох поверхів із збереженням стильових характеристик і особливостей.

Сусідня будівля, за адресою площа Конституції, 13, зведена у 1925 році, за проєктом архітектора Линецького О.В., була реконструйована для Товарної біржі. Пам’ятка є характерним прикладом перших романтичних пошуків молодої української архітектури того часу шляхом сполучення окремих прийомів стилю «модерн» з використанням форм ренесансу та елементів, що символізують настання нової епохи.

Потреба в допомозі

Наразі навчальний заклад потребує першочергової допомоги: необхідні генератори і додаткове облаштування бомбосховищ. Окрім того, університет планує відновлювати зруйновану систему опалення.

Також виш хоче придбати синтезатор для того, аби давати камерні виступи для харків’ян, а також робити записи уроків для студентів в онлайні.  

Допомогти закладу можна тут.

Вас може зацікавити

Вперше щодо України КВС чітко і недвозначно офіційно сформулював причини загроз для культурної спадщини – «повномасштабне вторгнення рф»

Вперше щодо України КВС чітко і недвозначно офіційно сформулював причини загроз для культурної спадщини – «повномасштабне вторгнення рф»

Бойківська писанка, львівське дзвонарство, культура приготування «засипаної капусти», «городоцький шов» відтепер у Нацпереліку нематеріальної культурної спадщини

Бойківська писанка, львівське дзвонарство, культура приготування «засипаної капусти», «городоцький шов» відтепер у Нацпереліку нематеріальної культурної спадщини