Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Офіс Генпрокурора передав Національному музею історії України срібні злитки римського періоду, які вдалося врятувати від нелегального продажу

13 серпня Офіс Генпрокурора спільно з Нацполіцією передали Національному музею історії України унікальний скарб із трьох срібних римських злитків, які були врятовані від нелегального продажу та повернуті державі.

Переглянути фотоальбом

Скарб виявили на території Хустського району Закарпаття. Місцевий мешканець намагався продати один зі злитків через інтернет-майданчик. Цей факт був виявлений співробітником Національного музею історії України, який повідомив про злочин органи прокуратури. Правоохоронцям вдалося запобігти спробі продажу срібного злитка, під час обшуку вдома у продавця виявили ще два аналогічні предмети.

Т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв подякував працівникам музею та правоохоронцям, завдяки професіоналізму та пильності яких вдалося врятувати артефакти. 

«Ми мусимо робити усе необхідне, щоб зберегти весь наш великий культурний та історичний спадок для наступних поколінь», – наголосив він. 

Ростислав Карандєєв також звернув увагу на те, що, окрім захисту від розграбування, основним є завдання збереження та безпечного зберігання культурних цінностей:

Сьогодні МКІП вирішує низку важливих завдань, одне з найбільш пріоритетних — це створення національного депозитарію, місця, де ми могли б якісно та надійно зберігати всі евакуйовані культурні цінності. Для його будівництва та облаштування ми плануємо залучити міжнародні кошти”.

У межах слідства була призначена експертиза артефактів, до проведення якої залучили судових експертів Державного НДЕКЦ МВС України та фахівців Національного музею історії України. Дослідження підтвердили, що вилучені предмети археології  належать до культурних цінностей, які мають історичне, наукове та художнє значення.

Експертам також вдалося встановити період, яким датовано оригінальні римські срібні зливки — це 306-337 рр. Кожен з них важить по 342 г, а вартість усіх становить майже 3,5 млн гривень.

Генеральний прокурор України Андрій Костін зазначив, що злочини щодо культурної сфери є ганебними і прирівнюються до інших видів правопорушень. Він також підкреслив важливість тісної співпраці з  науковцями та митцями для їх розкриття. 

“Унікальними злитки робить не вартість, а те, що у Європі сьогодні знайдено лише декілька схожих артефактів. Унікальне й те, що ці злитки знайдено в Україні, на Закарпатті. Хочу подякувати колегам з Національного музею за пильність і відданість своїй справі. Дякую колегам Національної поліції за оперативність та співпрацю. І дякую усім, хто зберігає наші історико-культурні цінності, особливо зараз, під час війни”,  — додав Андрій Костін.

Своєю чергою Федір Андрощук, генеральний директор Національного музею історії України, розповів, що близько двох років при музеї існує сектор, який також займається відслідковуванням незаконного обігу скарбів культурної спадщини.

Символічно, що передача артефактів відбулася напередодні Дня археолога – професійного свята тих, хто перетворив пошук і дослідження матеріальних цінностей минулого у справу життя.

Вас може зацікавити

У рамках «Супермаркету рішень для громад» обговорили основні питання цифровізації сфери культури та діючих реєстрів МКІП

У рамках «Супермаркету рішень для громад» обговорили основні питання цифровізації сфери культури та діючих реєстрів МКІП

Королівській бібліотеці Данії передали 1000 українських книжок

Королівській бібліотеці Данії передали 1000 українських книжок