Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Олександр Ткаченко: Чорнобиль ніколи не повинен бути забутий

9 червня Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко взяв участь у роботі форуму «Україна 30», присвяченому екології.

Під час свого виступу Олександр Ткаченко презентував концепцію щодо розвитку Чорнобиля, а саме – комеморації трагедії в Україні та комплексного розвитку Зони відчуження.

«Чорнобиль – сторінка світової історії, яка й 35 років, і 100 років потому буде вплетена у наше життя. Зберегти місце, де сталася катастрофа – наша місія. Це про вшанування пам’яті і переосмислення, про нові сенси. А також про розвиток відповідального туризму в Чорнобиль», – сказав Міністр.

Олександр Ткаченко звернув увагу на те, що з плином часу ставлення до Зони відчуження змінювалося, наприклад, у сучасному світі в Чорнобиль їдуть розважатися.

Також Міністр додав: «Чорнобиль – трагедія. Але він також став поштовхом для руху за незалежність та права людини. Тому має бути перезавантаження візії з виключно катастрофи».

Аби змінити ставлення людей і законсервувати Чорнобиль вперше було зібрано точки зору науковців та фахівців та сформовано концепцію з його розвитку.

Серед шляхів вирішення цих проблем:
• створення Центру прав людини;
• формування державної комунікації щодо цієї теми з відмовою від риторики Чорнобиля як бренда;
• широка державна підтримка культурних ініціатив, пов’язаних з тематикою;
• розробка програми перетворення Зони відчуження на частину національної спадщини України та ЮНЕСКО, формування музейних просторів;
• тренінги для журналістів з висвітлення теми;
• розробка програми ліцензування супроводжуючих у Зоні.

Тому, за словами Міністра, подальші кроки полягають у схваленні Урядом проекту Концепції формування стратегії комемораціі, а також розробці за участю зацікавлених сторін та затвердженні плану заходів з реалізації цієї концепції.

«Чорнобиль – унікальне місце, яке цікаве сотням тисяч людей. Аби майбутні покоління мали можливість бачити все на власні очі – діяти треба зараз. Комплексно і різносторонньо. Чорнобиль ніколи не повинен бути забутий», – зазначив Міністр у підсумку свого виступу.

Вас може зацікавити

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України