Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Олександр Ткаченко: Хортиця має стати окрасою програми «Велика Реставрація»

23 квітня Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко під час робочої поїздки на Запоріжжя відвідав національний заповідник «Хортиця».

Олександр Ткаченко повідомив, що Міністерство культури та інформаційної політики планує повне перетворення острова Хортиця в рамках програми «Велика реставрація», зокрема, реконструкцію Музею історії̈ запорозького козацтва, будівництво оглядового майданчика, доріжок, благоустрій та озеленення території «Кургану Єдності України».

«Хортиця – сакральне місце. Острів не тільки епіцентр українського козацтва. Він випромінює енергію незламності духу. Потрібно не занапастити цю історичну місцевість, а зберегти її автентичність та самобутність», – підкреслив очільник МКІП.

«Сьогодні Музей історії запорозького козацтва перебуває в аварійному стані і потребує термінової реконструкції. Будівля очікує свого часу цілих шість років. У 2021-му плануємо провести перший етап робіт на Хортиці, який включає Музей, Курган і Козацьке коло. Фактично, робота почата, адже вже маємо розроблену проєктно-кошторисну документацію та концепцію реставрації», – розповів Міністр.

Олександр Ткаченко повідомив, що після закінчення, ці об’єкти стануть сучасними та доступними, зберігши свою культурну та історичну спадщину: «Впевнений, що оновлення та розвиток інфраструктури довкола допоможе їм стати туристичними магнітами Запоріжжя».

Міністр культури та інформаційної політики подякував Президенту України за розуміння важливості Хортиці: «Вона має визначальну роль в українській історії. Проєкт може стати окрасою програми «Велика Реставрація».

Під час візиту до Хортиці було підписано меморандум між МКІП, Запорізькою облдержадміністрацією і групою «Метінвест» щодо об’єднання спільних зусиль для розвитку Хортиці. За словами Олександра Ткаченка, Міністерство залучає до такого соціального проєкту національного масштабу ресурс та досвід великого бізнесу – це успішна світова практика.

Міністерство культури та інформаційної політики у подальшому разом із громадою планує розробити глобальну стратегію розвитку Хортиці.

Вас може зацікавити

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України