Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Олександр Ткаченко: культура повертається у Херсон

Першим Потягом Перемоги Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України, вирушив з Києва до Херсона. Поїзд виїхав з української столиці 18 листопада, а прибув до звільненого міста вранці 19 листопада.

«Головне, що вражає, коли потрапляєш у нескорене місто – люди. Вони не скорилися. Вони значною мірою вели спротив російській агресії у її намаганні позбавити нас своєї ідентичності. Переважна більшість працівників культури не перейшли на сторону окупантів і сьогодні найбільша емоція, яка їх охоплює це, безперечно, сум через місяці окупації, але і велика радість від того, що люди можуть поновити свою роботу: бібліотеки, музеї, театри, телебачення, херсонські медіа», – зазначив Олександр Ткаченко під час поїздки до звільненого Херсону. 

Міністр відвідав Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр ім. М. Куліша. У приміщенні театру він відповів на запитання журналістів. Попри війну та тимчасову окупацію українського Півдня, Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр імені Миколи Куліша продовжував працювати в Києві.

«Зустріч з давніми знайомими з театру – директором Олександром Книгою і головним режисером Сергієм Павлюком була такою, як зі старими друзями. Адже ми продовжували співпрацювати під час їхньої евакуації на територію материкової України, де вони продовжують і зараз ставити вистави. Ми домовилися з місцевою владою і з керівництвом театру, що найближчим часом спробуємо поновити роботу. Поки сутужно, немає світла, але знайдемо таку можливість. Бо це символічно. Культура повертається у Херсон. Поки що на центральній площі виступають артисти, але думаю, що найближчим часом культурні заклади поновлять свою роботу. Вдячний керівництву області за розуміння важливості берегти культурний та інформаційний фронти», – сказав Міністр.

Також під час візиту на Херсонщину Олександр Ткаченко відвідав Херсонський обласний краєзнавчий музей та Херсонський обласний художній музей імені О. Шовкуненка.

Наразі відомо, що з херсонських музеїв російські загарбники викрали найбільш цінні експонати. При цьому злодії діяли у колаборації з деякими колишніми працівниками закладів, які потім втекли разом з росіянами.

«Напевно, це одне із найбільших пограбувань музейних колекцій з часів Другої світової війни. Тут хочу ще раз наголосити, що механізму превентивної евакуації не існує. Місцева влада, музейники та Міністерство могли діяти лише з оголошенням військового стану. Але ми всі знаємо, як швидко був захоплений Херсон. Водночас ми по всій країні провели чи не найбільшу евакуацію з часів Другої світової. Тисячі об’єктів культурної спадщини були евакуйовані в безпечні місця. Найголовніше – повернути вкрадені колекції. Нам доведеться спільно з міжнародними колегами боротися за повернення викрадених цінностей. Це і режим санкцій проти російських діячів культури, і російської спадщини. Та перше, що нам треба зробити   це вигнати ворога зі своєї землі», — сказав Олександр Ткаченко.

Раніше самопроголошена «влада» злочинців на Херсонщині визнала свою причетність до пограбування Херсонського художнього музею та обласного краєзнавчого музею.

«До художнього музею ми привезли картини українських художників від Національної спілки художників. Фактично мова йде про поновлення колекції, яку можна збирати і безпосередньо від художників, і від інших людей, які зголосилися б зараз почати поновлювати колекцію художнього музею. В краєзнавчому музеї фактично сьогодні не залишилося жодного працівника. І якщо в художньому крали переважно картини, то в краєзнавчому – монети, медалі, зброю. На жаль, у краєзнавчому музеї і директор, і значною мірою працівники стали на бік окупантів», — зазначив міністр.

Для Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки також привезли подарунок книги. За словами міністра, в бібліотеці ще не провели розмінування, тому наразі точно не відомо, якої шкоди завдали російські окупанти дитячій книгарні.

 

 

 

Вас може зацікавити

Вперше щодо України КВС чітко і недвозначно офіційно сформулював причини загроз для культурної спадщини – «повномасштабне вторгнення рф»

Вперше щодо України КВС чітко і недвозначно офіційно сформулював причини загроз для культурної спадщини – «повномасштабне вторгнення рф»

Бойківська писанка, львівське дзвонарство, культура приготування «засипаної капусти», «городоцький шов» відтепер у Нацпереліку нематеріальної культурної спадщини

Бойківська писанка, львівське дзвонарство, культура приготування «засипаної капусти», «городоцький шов» відтепер у Нацпереліку нематеріальної культурної спадщини