Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Олександр Ткаченко: мені абсолютно байдуже, що буде з опозиційними російськими медіа, коли наші потребують негайної допомоги

2 вересня в Медіа Центрі Україна — Укрінформ відбувся брифінг Міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка.  Йшлося про посилення міжнародної підтримки культури та медіа в Україні, а також про результати візитів Міністра до європейських країн.

Переглянути відео

Польща, Литва та Словаччина найбільше допомагають культурі та медіа України з моменту початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Вони були ініціаторами введення санкцій проти російських телеканалів, стали культурними хабами для багатьох українських закладів та культурних діячів. Ці країни постійно ініціюють додаткову увагу до української культури та медіа.

 

«Для мене було дуже важливо доєднати до підтримки Україні країни Європейського Союзу – Німеччину та Францію. Адже вони є драйверами багатьох політик», – сказав Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України. 

Державна міністерка з питань культури та ЗМІ Німеччини Клаудія Рот в червні цього року вже відвідала Україну. Результатом цього стала допомога українським культурі та медіа у розмірі 20 мільйонів євро. 

«У Німеччині в мене була нагода дізнатися більше про те, на що власне підуть ці кошти. І там ми дізналися дещо цікаве. Наприклад, кошти, які заплановані для медіа, в певній пропорції підуть на підтримку українських журналістів, які перебувають у Німеччині, але значною мірою підуть на підтримку опозиційної російської преси. З цього приводу у нас виникла дискусія з колегами. Я перепрошую, мені звісно щиро жаль опозиційні російські ЗМІ, а з іншого боку мені абсолютно байдуже, що буде з ними. Українські медіа потребують значно більшої підтримки і не лише ті люди, що перебувають у Німеччині. Оскільки рекламний ринок впав», – розповів Олександр Ткаченко.

Під час зустрічей у Берліні та Парижі основний акцент українська сторона зробила на тому, що Україна наразі потребує негайної конкретної допомоги у напрямах: 

  • захист культурної спадщини, особливо напередодні зими. Потрібно захистити приміщення закладів культури, театрів. Необхідно провести термінові ремонти, утеплити об’єкти, щоб вони пережили зиму, особливо це стосується Харкова;

  • допомога українським митцям, артистам, музикантам, які перебувають в Україні. 80% з них продовжують працювати в театрах, писати книги, музику, живопис. В України нині немає можливості видавати гранти через Український культурний фонд, тому розраховуємо на підтримку європейських країн;

  • підтримка українських незалежних медіа, бо українські журналісти працюють, щоб розповідати світу правду про війну в Україні. Рекламний ринок в Україні обвалився, для нас край важливою є підтримка наших медійників.

«Мова також йшла про відновлення фінансування Українського культурного фонду та Українського інституту книги, а також про проведення спільних заходів з німецькими та французьким митцями у вигляді концертів. Крім того, ми обговорювали підтримку медіа. Загальна сума термінових потреб на українські культуру та медіа – це 250 мільйонів євро. Мова йде вже про сьогоднішній день», – зазначив Міністр

Серед домовленостей з Німеччиною – скликання найближчим часом так званого «інформаційного Рамштайну» за участю міністрів культури та медіа, де Україна запропонує конкретний план дій щодо протидії російській пропаганді. Зокрема, там планується обговорити виділення додаткових ресурсів для українських медіа.

Така ж розмова Міністра відбулась у Парижі з Рімою Абдул-Малак, Міністеркою культури Французької Республіки. З французькою стороною вдалося домовитись про дуже конкретні кроки в сфері збереження української культурної спадщини, підтримку українських митців, артистів, медійників та кінематографістів, які залишаються працювати вдома під час війни. Незабаром французи оголосять про запровадження програми допомоги українським кінематографістам, а також обговорювалось проведення днів української культури у Франції. Найближчим часом у Франції відбудеться низка культурних акцій за участю діячів української культури та митців.

«Спільні заходи з німецькими та французькими інституціями дозволяють піднести рівень української культури на суттєво вищий рівень впізнаваності. Це не просто виступи артистів чи колективів, це інтеграція у світовий культурний простір», – сказав Олександр Ткаченко.

Під час зустрічі Міністра культури та інформаційної політики України з Одре Азуле, Генеральним директором ЮНЕСКО, сторони домовились про внесення історичного центру Одеси до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО за прискореною процедурою. В історії незалежної України це безпрецедентний випадок.

Для цього ЮНЕСКО вже мобілізувала міжнародних експертів для надання технічної підтримки. Завдяки спільним зусиллям ця номінація буде терміново розглянута державами-членами, що входять до Комітету всесвітньої спадщини, та включена до Списку всесвітньої спадщини та до Списку всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою. Наразі триває підготовка номінаційного досьє для включення центральної історичної забудови Одеси до основного списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У цьому процесі Україні дуже допомагають фахівці з ЮНЕСКО, а також Італії та Греції.

 

Вас може зацікавити

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора