Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Олександр Ткаченко про перші рішення Експертної ради МКІП: наш заклик до всіх місцевих громад – дослухатися точки зору експертів

Під час брифінгу в Медіа Центрі Україна — Укрінформ міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко розповів про перші рішення Експертної ради МКІП з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму, голосування в «Дії» та створення спецфонду зі збереження української культури.

Він нагадав, що 5 липня відбулося вже третє засідання Експертної ради МКІП, члени якої ухвалили загальні рекомендації для місцевих органів самоврядування та громад для надання допомоги у подоланні антиукраїнського впливу російських цивілізаційних міфів, російської імперської та радянської тоталітарної спадщини у публічному просторі населених пунктів України.

«Наші рекомендації характеризує виваженість у прийнятті рішень. Тому наш заклик до всіх місцевих громад, які на 90% відповідальні за подальші кроки у цьому напрямку, – дослухатися точки зору експертів, яких та чи інша громада може запросити для вирішення питання», – наголосив Олександр Ткаченко.

Крім того, рада одноголосно рекомендувала колективу Національної музичної академії України зібратися і позбутися імені П. І. Чайковського у назві закладу.

Міністр також розповів про унікальну зустріч міністрів центральної Європи – Чехії, Словаччини, Польщі, Литви, Латвії, Естонії, Румунії, Угорщини та Молдови, яка відбулася у Львові минулого тижня.

«Чому ця зустріч була важлива? Під час війни захист культурної спадщини надважливий, оскільки путін веде війну проти нашої ідентичності, яку репрезентує культурна спадщина, мова та історія. Тут спільний фронт точно нам потрібен і він стосується одразу кількох напрямків: це санкційна політика проти пропагандистів і телеканалів рф та підтримка український незалежних культурних діячів, у тому числі – через створення спеціального фонду у розмірі 5 млрд євро для того, щоб ми почали роботу зі збереження української культури та її відновлення», – повідомив Олександр Ткаченко.

Окремо міністр нагадав про старт голосування у «Дії» щодо подальшої долі радянського герба на щиті монументу Батьківщини-матері у  Києві. Відучора в опитуванні взяли участь понад 400 тисяч українців.

«Це опитування – один із проявів демократичного суспільства. Коли люди можуть брати участь, і всі подальші рішення будуть спиратися на їх вибір. Сам процес заміни герба, до речі, буде досить непростим з технологічної точки зору. Наразі вже є кілька варіантів, яким шляхом ми можемо піти, і їх всі потрібно розрахувати, у тому числі з безпекових міркувань», – розповів міністр.

Резюмуючи, Олександр Ткаченко повідомив, що у День державності України, 28 липня у Варшаві стартує грандіозне турне Ukrainian Freedom Orchestra – спільного проєкту з Метрополітен-опера та Польською національною оперою. Протягом всього туру великими містами світу провідні українські та польські музиканти будуть здебільшого виконувати твори саме українських композиторів.

«Така співпраця відбувається вперше. Це дасть можливість підняти українську музику і саме розуміння того, чим багата наша спадщина, на зовсім інший рівень, і охопити якомога більшу кількість глядачів інформацією про українську культуру», – резюмував міністр.

 

Вас може зацікавити

У День пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму 19 травня у Биківні відбувся Міжрелігійний молитовний захід

У День пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму 19 травня у Биківні відбувся Міжрелігійний молитовний захід

У Національній філармонії України відбувся вечір-реквієм «Симфонія Криму. Повернення» для вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу

У Національній філармонії України відбувся вечір-реквієм «Симфонія Криму. Повернення» для вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу