Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Олександр Ткаченко щодо Довженко-Центру: всі зміни мають відбуватися прозоро та законно

15 листопада у МКІП відбулась нарада стосовно врегулювання ситуації, яка склалась навколо Національного центру Олександра Довженка, за участю керівництва Державного агентства України з питань кіно, Національного центру Олександра Довженка, представників Офісу Президента та народних депутатів України. 

Наразі громадянське суспільство активно виступає за збереження спадщини та прозорість діяльності державних інституцій, а ситуація в цілому демонструє те, що прогалини в комунікації можуть призвести до кризи.

«Вкотре хочу наголосити, вже рік Держкіно не підпорядковується Міністерству культури та інформаційної політики України, а Довженко-Центр, який підпорядковується Держкіно, з цього року. Внаслідок чого ані я, ані МКІП не мають повноважень за законом приймати будь-які кадрові рішення чи рішення про реорганізацію. Та не реагувати на ситуацію, яка виникла ми теж не можемо. Завжди намагаюсь знайти дипломатичний спосіб вирішення проблеми, перш ніж когось в чомусь публічно засуджувати. Тому ініціював нараду з керівництвом Держкіно, Довженко-Центру, представниками Офісу Президента та депутатами стосовно врегулювання ситуації», – сказав Олександр Ткаченко.

Учасники наради узгодили наступний план дій:

  • зупинити реорганізацію Довженко-Центру в такий спосіб, який відбувається зараз;

  • фонд і музей залишити в тому статусі, в якому вони є зараз, – як цілісний майновий комплекс;

  • призначити прозорий конкурс на посаду директора Довженко-Центру;

  • звернутись до Державної аудиторської служби України щодо проведення повноцінного аудиту Довженко-Центру;

  • розпочати процес надання статусу «Національного» Довженко-Центру де-юре (не лише в назві, а по суті), що має убезпечити використання його майна не за призначенням;

  • розв’язати питання реорганізації державного підприємства в державну організацію, що дозволить Довженко-Центру працювати за профілем як музей та архів; 

  • створити міжвідомчу робочу групу для експертної оцінки музейних цінностей Довженко-Центру. 

«Глибоко переконаний, що зміни з метою поліпшення діяльності інституцій мають відбуватись у суворій відповідності до прозорості та законності, з поясненнями спільноті, для чого це робиться та які наслідки матиме. І ситуація, яка склалась, особливо під час війни, не личить країні, яка бореться за свою ідентичність», – зазначив Міністр культури та  інформаційної політики України. 

Нагадаємо, міністерства наразі обмежені стосовно прийняття рішень щодо Довженко-Центру, але там, де є можливість діяти в рамках закону – МКІП діятиме. Деталі щодо всіх рішень має оприлюднити найближчим часом Державне агентство України з питань кіно.

Вас може зацікавити

Вперше щодо України КВС чітко і недвозначно офіційно сформулював причини загроз для культурної спадщини – «повномасштабне вторгнення рф»

Вперше щодо України КВС чітко і недвозначно офіційно сформулював причини загроз для культурної спадщини – «повномасштабне вторгнення рф»

Бойківська писанка, львівське дзвонарство, культура приготування «засипаної капусти», «городоцький шов» відтепер у Нацпереліку нематеріальної культурної спадщини

Бойківська писанка, львівське дзвонарство, культура приготування «засипаної капусти», «городоцький шов» відтепер у Нацпереліку нематеріальної культурної спадщини