Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Олександр Ткаченко у ПАРЄ закликав визнати росію країною, яка вчиняє культурний геноцид українців

23 березня в Парижі відбулось засідання Комітету з питань культури, науки, освіти та ЗМІ Парламентської асамблеї Ради Європи під головуванням Євгенії Кравчук, яка також є заступницею голови Комітету Верховної Ради України із питань гуманітарної та інформаційної політики. Окрім членів Комітету, у засіданні взяла участь Кріста Піккат, директорка Управління культури та надзвичайних ситуацій ЮНЕСКО.

Засідання Комітету присвятили темі протидії нищенню культурної ідентичності під час війни. Результати роботи цього засідання допоможуть у підготовці резолюції ПАРЄ «Протидія стиранню культурної ідентичності під час війни та миру» (Countering the erasure of cultural identity in war and peace).

Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України, взяв участь у обговоренні онлайн. Він поділився останніми даними щодо кількості знищених та пошкоджених об’єктів, викрадених музейних колекцій та інших злочинів росіян проти української культури. 

«Культурна спадщина – це головний елемент ідентифікації української нації й фундаментальний національний інтерес України. Це рятівний чинник оновлення нашої національної пам’яті. Культурна спадщина України – у фокусі уваги кожного українця і є невід’ємною частиною світової культурної спадщини. Російська агресія ж спрямована на тотальне знищення української ментальності та ідентичності. Це включає людські втрати за національною ознакою, злочини геноциду, підміну історичних понять, нівелювання унікальних традицій українського народу, знищення об’єктів культурної спадщини, розкрадання культурних цінностей, спроби стерти українську національну пам’ять», – сказав Олександр Ткаченко.

За словами українського міністра, Україна очікує від ПАРЄ: визнання російської федерації країною, яка вчиняє культурний геноцид, не тільки запроваджувати санкції проти рф, але й арештувати активи росіян, зокрема майна «Росспівробітництва», а також сприяння у поверненні вкрадених росіянами культурних цінностей. Нагадаємо, «Росспівробітництво» є наймасштабнішою, найкраще фінансованою і найбільш історично вкоріненою інституцією російської культурної дипломатії, яка сьогодні розповсюджує не лише російські наративи та фейки, а й відверту брехню. 

За останніми даними в Україні пошкоджено або знищено щонайменше 1322 об’єкти культурної інфраструктури та 580 об’єктів культурної спадщини. Серед них: об’єкти архітектури – 266, археологічні об’єкти – 19, історичні об’єкти – 43, предмети монументального мистецтва – 14, місцеві культурні центри – 623, бібліотеки – 508, музеї та галереї – 69, театри разом з кінотеатрами та філармонії – 22, мистецькі навчальні заклади – 100. Повністю зруйнованих об’єктів – 505.

За попередніми даними з Херсонського обласного краєзнавчого музею російською окупаційною владою було викрадено близько 23 217 предметів, а також 37 інвентарних книг. Втрати інших музеїв, архівів та інших установ, які були пограбовані, перевіряються.

Наразі певні українські елементи матеріальної та нематеріальної спадщини, зокрема «Культура приготування українського борщу» та «Історичний центр Одеси» вже внесені до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує невідкладної охорони.

Олександр Ткаченко підкреслив, що Україна була позбавлена доступу до об’єктів культурної спадщини на територіях, окупованих росією з 2014 року. Це, наприклад, «Стародавнє місто Херсонес Таврійський і його Хора» (Список всесвітньої спадщини 2013), «Археологічна пам’ятка «Кам’яна Могила» (Попередній список ЮНЕСКО 2006) та Національний степовий біосферний заповідник «Асканія Нова» (Попередній список ЮНЕСКО 1989), які були окуповані у 2022 році та інші. 

Вас може зацікавити

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України