Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Олександр Ткаченко: вміння піклуватися про свій психологічний стан життєво необхідне в умовах війни

Проєкти МКІП

8 лютого в межах розробки Всеукраїнської програми ментального здоров’я, що створюється за ініціативою першої леді України Олени Зеленської, відбулось засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок агресії рф проти України. 

Подію присвятили результатам аудиту ресурсів послуг у сфері психічного здоров’я, а також аналізу потужностей міністерств. Крім того, було презентовано бачення нової системи надання допомоги й комунікаційну стратегію до Всеукраїнської програми ментального здоров’я.

«Психологічна допомога має бути такою ж доступною й повсюдною, як і медична. Це амбітна мета. І великий виклик – переплавити жахливий досвід на посттравматичне зростання. Такої програми немає ніде у світі. Але й ніхто у світі в цьому столітті не пережив того, що переживаємо ми», – зазначила на початку заходу перша леді Олена Зеленська.

Міністерство культури та інформаційної політики України бере участь у реалізації широкої інформаційної кампанії спрямованої на популяризацію серед населення необхідності звернень до психологів з метою отримання відповідної психологічної допомоги внаслідок збройної агресії рф проти України. Міністерство сприяє підготовці матеріалів, залученню спікерів на телебачення, сприяло у поширенні інформації про Лінію безоплатної психологічної допомоги від Національної психологічної асоціації 0-800-100-102 та інших матеріалів.

«МКІП максимально сприяє поширенню інформації про необхідність піклуватися про своє ментальне здоров’я, самодопомоги, звернень до психологів для отримання психологічної допомоги усіма, хто її потребує. Вміння піклуватися про свій психологічний стан і вміти пояснити іншим, як це зробити – надважливо в умовах війни», – сказав Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України. 

Нагадаємо, Всеукраїнська програма ментального здоров’я за ініціативою Олени Зеленської передбачає створення власної, української моделі системи охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, яка вбере найкращі світові й вітчизняні практики. А також сформувати у українців звичку піклуватися про своє ментальне здоров’я, щоб знайти в собі приховане джерело сили у складні часи. Розробку та впровадження програми координує Міністерство охорони здоров’я України у тісній взаємодії з українськими та іноземними фахівцями. Ініціатива реалізується за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я. 

Аудит ресурсів послуг у сфері психічного здоров’я та розробка комунікаційної стратегії стали можливими завдяки щирій підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).  

Захід відбувся за участі першої леді Олени Зеленської, прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, представників центральних органів виконавчої влади, великих міжнародних організацій, які реалізують системні проєкти у сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки.

Вас може зацікавити

«Culture VS War»: завершився перший етап проєкту у Великій Британії за участю українського гурту Антитіла

«Culture VS War»: завершився перший етап проєкту у Великій Британії за участю українського гурту Антитіла

«Мистецтво допомагати»: у межах проєкту МКІП відбулись тренінги з першої психологічної допомоги

«Мистецтво допомагати»: у межах проєкту МКІП відбулись тренінги з першої психологічної допомоги