Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Олександр Ткаченко з Брюсселю: потреби української культури та медіа у фокусі уваги Європейського Союзу

29 листопада Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко взяв участь у засіданні Ради Міністрів освіти, молоді, культури та спорту Європейського Союзу. Це вперше Україна була представлена у засіданні такого формату очно.

Переглянути відео

Попри складні умови, спричинені російською агресією, українська культура активно функціонує. Театри не скасовують прем’єри, філармонії продовжують виступи навіть у темряві, а попмузиканти – у метро, відкриваються виставки й перформанси. Український культурний фронт – це справжня боротьба за ідентичність та культуру.

«Наразі у фокусі уваги союзників — протидія інформаційним атакам рф й підтримка України в культурній сфері під час повномасштабної агресії росії проти України. Водночас для нас, українців як природньої історичної частини Європи, — важливо зберегти нашу культуру, яка була, є і буде основою і багатством сталого, єдиного суспільства вільних, відповідальних, творчих і щасливих людей», – сказав Олександр Ткаченко.

Міністр культури та інформаційної політики України подякував Європейському Союзу за безпрецедентну всебічну підтримку українців, єдність у санкціях проти держави-агресорки, яка впроваджує політику геноциду, а також за солідарність і наполегливість у збереженні демократії, свобод, людських цінностей й майбутнього людства.

«Ми демонструємо солідарність Україні та українському народу. І ми мобілізовані задля збереження української культури та спадщини. Також продовжуємо підтримувати українських митців й всіх тих, хто працює у креативній сфері. Щиро дякуємо пану Ткаченку за його чітку і актуальну презентацію. Ми повинні зміцнювати співпрацю й вивчати потреби. Для мене, як для комісарки, дуже важливо знайти інструменти. Ми сьогодні прийняли План на 2023-2026 роки й зафіксували пункт щодо захисту української культурної спадщини», підкреслила Марія Габрієль, комісарка ЄС з питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді.

Мартін Бакса, Міністр культури Чехії під час підсумкової пресконференції, також запевнив, що Європа і надалі допомагатиме українським митцям та підтримуватиме українську спадщину.

«Я б хотів наголосити, що у 21 столітті, ми є свідками варварства, яке демонструє росія вже понад 9 місяців. Путін не тільки руйнує життя невинних людей, а й українську культуру та культурну спадщину. Від російських атак, які здебільшого навмисні, зруйновано понад 850 культурних інституцій, десятки тисяч українських митців втратили шанс бути активними. За даними українського уряду загальна шкода сягає  65 мільйонів євро. Однак втрачені життя вже не повернути. Спроба зруйнувати Україну не може бути успішною», зазначив він.

До Ради Міністрів освіти, молоді, культури та спорту ЄС український Міністр спрямував ключові меседжі:

  • маємо разом продовжувати боротися на інформаційному фронті проти російської пропаганди та маніпуляцій;
  • Україна вкотре закликає до тотального бойкоту російської культури, яку рф використовує як зброю, бо російська культура — це частина російської військово-тоталітарної машини, й саме носії «великої російської культури» вбивають, гвалтують, грабують українських мирних жителів;
  • наближається зима, масштабна енергетична криза через вимушені відключення електроенергії та геноцид на окупованих територіях мають бути покриті терміновим захистом спадщини, кіберзахистом та оцифруванням послуг, підтримкою митців та установ та культурною реінтеграцією деокупованих територій;
  • Україна пропонує механізм спільного рішення — перерозподіл 1% з національних бюджетів на культуру та медіа країн ЄС щорічно протягом 2023-2026 років для підтримки української культури та медіа.

Окрім участі у засіданні Ради Міністрів освіти, молоді, культури та спорту ЄС та Дебатах з питань підтримки та солідарності з культурою України, зокрема культурної спадщини, Олександр Ткаченко провів низку двосторонніх зустрічей з колегами-міністрами країн ЄС.

Вас може зацікавити

Бойківська писанка, львівське дзвонарство, культура приготування «засипаної капусти», «городоцький шов» відтепер у Нацпереліку нематеріальної культурної спадщини

Бойківська писанка, львівське дзвонарство, культура приготування «засипаної капусти», «городоцький шов» відтепер у Нацпереліку нематеріальної культурної спадщини

«Мистецька фортеця»: у Харкові відзначили День медичного працівника

«Мистецька фортеця»: у Харкові відзначили День медичного працівника