Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Олександр Ткаченко з робочою поїздкою відвідав Чернігів

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко взяв участь у виїзному засіданні Уряду у Чернігові.

«Поїздки в регіони завжди потрібні, адже комунікація на місцях дозволяє зрозуміти стан справ для прийняття подальших рішень», – зазначив Міністр.

Олександр Ткаченко впевнений, що Чернігів недооцінений, як туристичне, так і культурне місто: «Факт, що історія та Чернігівщина – слова-синоніми, – гадаю, вам відомий. Але чи переконались ви в цьому особисто? Якщо ні – змініть це не затягуючи. Сам був тут давно, проте точно вирішив приїхати сюди з малим найближчим часом».

Олександр Ткаченко ознайомився з пам’ятками стародавнього Чернігова.

Чернігівський Дитинець або Чернігівський Вал – центральна укріплена частина міста. Датується VII—XIII ст. Реконструкція його розглядається як один із перших об’єктів у межах проєкту Велика Реставрація.

Екскурсійні маршрути Дитинцем сплановані Національним архітектурно-історичним заповідником «Чернігів Стародавній».

  • Спасо-Преображеньский собор один із найдавніших в Україні. Стіни збереглись у початковому вигляді навіть після Другої світової війни. Як і внутрішня архітектура розташування приміщення.
  • Будинок полкової канцелярії – унікальна споруда, бо зберігалась у первісному вигляді. Так само потенційно один із перших об’єктів Великої Реставрації. Проблема №1 – теперішній стан вимагає негайних реставраційних робіт. І проблема №2 – 100 тис музейних предметів, на жаль, залишаються на полицях приховані від загалу через відсутність належного приміщення для їхньої демонстрації. Серед них понад 150 гетьманських універсалів, колекції стародруків, родинні архіви.
  • Борисоглібський собор пережив кілька значних руйнувань і реставрацій, через що змінював свій зовнішній вигляд. Але наразі пам’ятку відновлено в автентичному вигляді. Усередині справжній європейський шедевр – срібний іконостас, побудований за кошти Івана Мазепи.
  • Відреставрований після пожежі, що сталася у роки Другої світової війни Колегіум, –зразок українського бароко. А ще Катерининська, П’ятницька церкви, Єлецький монастир, Троїцько-Іллінський монастир.
  • Антонієві печери з підземною церквою, де ховали ченців-затворників.

Чернігівський історичний музей ім. Василя Тарновського – єдиний музей всього чернігівського краю і один з найстаріших музеїв країни. Фондосховище експонатів налічує понад 160 тисяч об’єктів, серед яких і цінності національного значення. Наприклад, перша підвіска князя Мстислава, вулик Петра Прокоповича, найбільша колекція Шевченкіани з автографом Тараса Григоровича, кіот чернігівської ікони Іллінської Божої Матері та багато інших унікальних об’єктів.

Чернігівський драмтеатр ім. Тараса Шевченка – один із найстаріших серед обласних театрів. Завдяки гранту УКФ в цьому році відбулася прем’єра вистави «Небезпечні зв’язки».

Чернігівський фаховий музичний коледж ім. Левка Ревуцького став альма-матер для багатьох видатних музикантів. Навчання в Чернігівському музичному училищі імені Л. М. Ревуцького здійснюється за 8 спеціальностями. При училищі існує школа педагогічної практики та школа мистецтв для обдарованих дітей.

Філармонійний центр фестивалів та концертних програм. Тут реставраційні роботи розпочато ще минулого року. На черзі – фасад, заміна покриття тротуару. Далі – глядацька зала, оновлення звукопідсилюючого, освітлювального, мультимедійного обладнання, заміна театральних крісел та облаштування місць перебування осіб з інвалідністю.

Вас може зацікавити

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора