Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

ПЦУ вперше провела літургію в Троїцькій надбрамній церкві

24 червня в день Святого Духа, який припадає на перший день після Трійці, в Троїцькій надбрамній церкві Києво-Печерської Лаври відбулася урочиста літургія. Це перше богослужіння, проведене Православною Церквою України (ПЦУ) в цьому храмі за десять років.

Богослужіння провів єпископ Бориспільський і намісник Лаври Авраамій. У своїй промові він підкреслив історичну значущість цієї події:

«Останню службу тут десять років тому провели представники московського патріархату. З того моменту храм був закритий на реставрацію. Зауважу, що від того моменту, коли Лавра була в духовній окупації, минуло 300 років. Сьогодні тут посідає місце Православна Церква України, помісна автокефальна церква».

Єпископ Авраамій також зазначив, що ця подія є символом звільнення Лаври від «московських кайданів» та духовного відродження України.

Троїцька надбрамна церква, зведена у XII столітті, є унікальним зразком давньоруського зодчества та козацького бароко. Її архітектура та оздоблення відображають глибоку духовну і культурну спадщину України. Церква, яку називають колискою українського православʼя, збереглася до наших днів у первозданному вигляді й залишається символом національної ідентичності.

Генеральний директор Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» Максим Остапенко наголосив, що збереження та відновлення таких памʼяток є надзвичайно важливою місією всього суспільства, навіть в умовах війни. 

Він також зазначив: «На превеликий жаль, вже третій рік реставрація памʼятки призупинена через відсутність цільового фінансування. Зараз одна з наших головних місій – відновити реставрацію цієї пам’ятки, тому що це, власне, одна з найбільших перлин як Києво-Печерської лаври, так і всієї сакральної архітектури України».

До повномасштабного вторгнення встигли виконати 75% робіт. Проте незавершений цикл реставрації фактично може звести нанівець всі попередні зусилля. Уваги потребують не лише фасад церкви, а й внутрішні конструкції. Всередині церкви знаходиться унікальний та неповторний комплекс розписів, створений на початку XVIII століття. Храм є типовим зразком так званого козацького бароко.

«Коли ми заходимо в церкву, то наче потрапляємо в часи гетьманування Івана Скоропадського, Павла Полуботка та Данила Апостола. Унікальна програма розписів храму – це синтез богословської думки та мистецьких традицій того часу. Автентика – це унікальна атмосфера, яку дуже важко відтворити штучно. Тому храм потребує всілякого захисту, постійної реставрації, реставраційного нагляду, що роблять реставратори нашого заповідника», – додала провідна наукова співробітниця Алина Варивода.

Через те, що храм знаходиться у стані реставрації літургія у Троїцькій надбрамній церкві відбулася лише за участю владики Авраамія та братії Лаври – без публічного доступу.

Фото Юрія Юрченка 

Вас може зацікавити

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука

Театр імені Франка представить Україну на Авіньйонському театрально-мистецькому фестивалі

Театр імені Франка представить Україну на Авіньйонському театрально-мистецькому фестивалі