Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Перед МКІП стоїть важливе завдання – забезпечити повний електронний облік усіх музейних предметів, – Ростислав Карандєєв

На цьому наголосив т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв у інтерв’ю виданню «Телеграф». 

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну, росіяни знищили та викрали на українській території тисячі експонатів. Окупанти пограбували десятки музеїв та бібліотек, продовжують нищити своїми ракетними ударами культурну інфраструктуру. Зокрема, з Художнього музею Херсону під час відступу російської армії було викрадено понад 16 000 експонатів. Це переважно безцінні витвори образотворчого мистецтва і скульптури видатних митців. 

«Звісно, той, хто вчинив злочин, має відповідати – краще не просто бути покараним, а ще й компенсувати всі збитки. В кримінальній практиці та цивільному житті це поширене, а от в міжнародному форматі не все так просто. Ми готуємося до того, щоб пред’явити державі-агресору позов із обґрунтуванням тих збитків, які були завдані українській економіці, українській культурі», – зазначив Ростислав Карандєєв

Він також розповів, що фіксація злочинів – руйнувань і знищення українських пам’яток культури – це початок роботи. Методику для цього запозичили в ЮНЕСКО. Це допоможе потім через міжнародні суди вимагати компенсації збитків України від країни-агресора.

Та є й інша проблема – з багатьох музеїв ворог викрадав не тільки артефакти, а й облікову інформацію, зокрема – реєстраційні книги. Водночас в Україні далеко не всі заклади мали електронні реєстри.

«Це завдання, до речі, стоїть перед нами зараз – забезпечити повний електронний облік усіх наших музейних предметів. Вже майже розроблено відповідний державний реєстр як програмний продукт», – підкреслив т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

МКІП розраховує, що до кінця року поширить державний електронний реєстр як програмний продукт між музейними установами, щоб вони могли в єдиному форматі наповнити його інформацією.

Вас може зацікавити

МКІП закликає всіх охочих долучитись до розробки стратегії розвитку культури, – Ростислав Карандєєв

МКІП закликає всіх охочих долучитись до розробки стратегії розвитку культури, – Ростислав Карандєєв

Звернення Президента України до світових лідерів напередодні Саміту миру

Звернення Президента України до світових лідерів напередодні Саміту миру