Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Перелік для заміни назв населених пунктів в Україні Нацкомісії зі стандартів державної мови необхідно скасувати

27 червня Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендувала змінити понад 1400 назв населених пунктів в Україні через невідповідність нормам української мови.

На думку Міністерства культури та інформаційної політики, а також Міністерства освіти та науки, перелік населених пунктів, які було рекомендовано до змін Національною комісією зі стандартів державної мови, не відповідає рекомендаціям, які передбачені Законом України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». 

Крім того, цей список містить велику кількість назв, які відповідають стандартам державної мови.  Водночас наразі відсутня експертиза списку Інституту української мови Національної академії наук України. Перелік необхідно скасувати й створити новий.

Видається, що комісія та створена нею робоча група підійшла до укладання переліку поверхово. Додатки, запропоновані Комісією, не можуть відповідати стандартам, оскільки таких стандартів не існує.

Нагадаємо, Національна комісія зі стандартів державної мови створила робочу групу, до складу якої увійшли фахівці-філологи та історики закладів вищої освіти з усіх регіонів України. На підставі її Комісія ухвалила рішення від 22.06.2023 р. №230 та від 27.06.2023 р. №231, визначивши перелік назв сіл, селищ та міст, які потребують зміни через невідповідність орфографічним, граматичним та словотвірним нормам української мови або містять у назві ідеологеми, пов’язані з російською імперською політикою в Україні. До рішення №230 навели 24 додатка – для кожної області. Рішення №231 стосується топонімів АР Крим.

Для Запоріжжя комісія пропонує обґрунтувати доцільність збереження поточної назви або запропонувати нову назву в установленому законодавством порядку. Для міст Южне Одеської та Червоноград Львівської областей – запропонувати нову назву. Назву міста Бровари пропонують змінити на Броварі.

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону