Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Перемога спадщини: «скіфське золото» експонуватиметься у Києві до деокупації Криму

5 липня 2024 року в Скарбниці Національного музею історії України за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України й Благодійного фонду BGV розпочне роботу виставковий проєкт «Скарби Криму. Повернення». Партнер події — Інститут публічних комунікацій. 

Експозиція фактично стане постійною у стінах Музею та триватиме до остаточної деокупації Криму, після чого колекцію планують перемістити на територію півострова.  

У червні 2023 року Україна здобула історичну перемогу в міжнародному правовому полі: Верховний суд Нідерландів підтвердив рішення судів попередніх інстанцій про повернення на Батьківщину 565 предметів з виставки «Крим: золото й таємниці Чорного моря», що експонувалися в Музеї Алларда Пірсона в Амстердамі. Це давньогрецькі, давньоримські, пізньоскіфські, сарматські, гунські й готські речі, знайдені впродовж 19–21 ст. під час археологічних досліджень Криму. Загалом це понад 2000  одиниць зберігання з колекцій чотирьох кримських музеїв: Центрального музею Тавриди, Керченського історико-культурного заповідника, Національного заповідника Херсонес Таврійський і Бахчисарайського історико-культурного заповідника. 

Передача артефактів, відомих як «скіфське золото», є логічним і справедливим завершенням тривалої судової тяганини за право власності між Україною та музеями, розташованими на підконтрольній росії території. Рішення нідерландського суду підтверджує юрисдикцію України щодо кримської культурної спадщини, виходячи із суверенного права України  на територію Кримського півострову, визнаного  на міжнародному рівні. 

Подія також знаменує початок повернення всієї незаконно вкраденої української культурної спадщини, яку російські музеї захоплювали протягом століть. 

«Скарби Криму. Повернення» — це потужна перемога в боротьбі за культурну спадщину України, свідчення нашої тисячолітньої історії, що розкривається через культури багатьох народів, та утвердження верховенства права.

Виставка триватиме до часу деокупації  Криму. Доти кожен відвідувач  матиме можливість побачити унікальні артефакти й відчути свою належність до багатої та давньої культури.

Партнери проєкту — Uklon, ПриватБанк та Vodafone. 

Медіапартнери — Укрінформ, Суспільне Мовлення, hromadske, 1+1 media, Факти ICTV, Вікна-новини, Harper’s Bazaar та Elle Ukraine.

Вас може зацікавити

МКІП закликає всіх охочих долучитись до розробки стратегії розвитку культури, – Ростислав Карандєєв

МКІП закликає всіх охочих долучитись до розробки стратегії розвитку культури, – Ростислав Карандєєв

Донецька та Луганська області – це передова: як в конвенційній, так і в інформаційній війні, – Ігор Соловей

Донецька та Луганська області – це передова: як в конвенційній, так і в інформаційній війні, – Ігор Соловей