Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Під час конференції у Швейцарії Олександр Ткаченко розповів про виклики та здобутки української культури під час війни

26 та 27 квітня у Берні проходить конференція «Відродження мистецтва та культури в Україні, прикладом якого є Одеса та Одещина». Подія організована для обміну досвідом між українськими та європейськими експертами в різних сферах культури.

У програмі – презентації закладів культури Одеси: музеїв, бібліотек та театрів, присвячені поточним викликам і потребам сфери культури, розповіді про художню самодіяльність Одеси, Музичний фестиваль Odesa Classics, кіностудію та культурне різноманіття української перлини. 

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко під час свого включення онлайн підкреслив важливу роль мистецтва та культури для ідентичності й відновлення України.

«З перших днів повномасштабної війни в Україні стало зрозуміло, що це війна проти культури. Окупант не визнає нашого права на існування і не бажає існування самобутньої української культури. Вторгнення повністю змінило не лише наше розуміння світу, а й ставлення до цінностей та традицій. Всі українці безпрецедентно об’єдналися, щоб зберегти українське – свободу, територію, культуру, тисячолітню історію. І не тільки заради українських цінностей, а й європейських», – зазначив Олександр Ткаченко.

Повномасштабне вторгнення росії на територію України спричиняє серйозні руйнування закладів культури та об’єктів культурної спадщини. Станом на кінець березня 2023 року зафіксовано щонайменше 580 знищених або пошкоджених об’єктів культурної спадщини, постраждали понад 1373 об’єкти культурної інфраструктури.

Втрати пограбованих українських музеїв, архівів та інших закладів культури перевіряються. Лише в Херсоні, за попередніми підрахунками, з Херсонського обласного краєзнавчого музею російсько-окупаційною владою було викрадено близько 23 217 предметів, а також 37 інвентарних книг.

Але попри всі воєнні виклики, українська культура функціонує. Зокрема, у 2022 році на сценах українських театрів було зіграно понад 50 прем’єр.

Серед основних пріоритетів МКІП на 2023 рік Міністр назвав: оцінку збитків, цифровізацію сфери культури, доступ до культури (зміцнення закладів культури для відновлення їх діяльності), підтримку створення нових культурних продуктів і контенту, культурну реінтеграцію деокупованих територій після лінгвоциду, культурної та медіаізоляції.

«Культура кожного народу унікальна і складається з мозаїки культурного розмаїття. Втрата хоча б одного елемента в Україні буде втратою не тільки для окремого народу, а й для всього світу. Сьогодні настав час для всього цивілізованого світу діяти і показати, що він залишається вірним своїм фундаментальним цінностям», – сказав Міністр.

У панельній дискусії «Рухаючись до майбутнього – відновлюючи краще в культурі та освіти в Україні» взяла участь Галина Григоренко, заступниця Міністра культури та інформаційної політики.

Загалом під час панельних дискусій в межах конференції учасники обговорили становище українських митців, мистецький менеджмент, фінансування з приватних і державних джерел української культури, а також способи розширення міжнародної підтримки України у сфері культури та захисту культурного надбання в умовах війни. Також в рамках події відбулась виставка фотографій та картин з Одеси, а також фортепіанний концерт.

Серед учасників та гостей конференції: українські та європейські дипломати, політики, музиканти, менеджери сфери культури, експерти, представники міжнародних організацій, які опікуються культурою та захистом культурної спадщини. Організатор заходу: асоціація Legato Берн-Одеса.

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав Державний історико-архітектурний заповідник у м. Святогірську 

Ростислав Карандєєв відвідав Державний історико-архітектурний заповідник у м. Святогірську