Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Під час засідання Комітету Всесвітньої спадщини 46 країн зробили заяву на підтримку України

Сьогодні, 22 липня, під час першого дня роботи 46-го Засідання Комітету Всесвітньої спадщини, яке проходить у Нью-Делі (Індія) з 21 по 31 липня, була виголошена заява щодо підтримки України від імені 46 країн.

У заяві наголошується, що рф постійно ігнорує неодноразові заклики ЮНЕСКО припинити напади на об’єкти культурної спадщини, які порушують основні цінності та цілі Організації, а також Конвенції 1972 року.

У заяві увагу сфокусовано на інформації щодо масштабів руйнувань та пошкоджень об’єктів культурної спадщини в Україні від початку незаконного, неспровокованого та невиправданого повномасштабного вторгнення Росії в Україну. У заяві підкреслено, що перед обличчям ганебних дій Росії, в тому числі проти цілей Конвенції 1972 року, міжнародне товариство має продемонструвати свою рішучість відстоювати свої цінності і виконувати рішення, прийняті Комітетом всесвітньої спадщини для захисту спадщини людства. У заяві також міститься заклик до Російської Федерації негайно припинити всі незаконні бойові дії проти України, вивести всі свої збройні сили і поважати суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Україну на цьому заході представляє делегація України на чолі із заступницею Міністра культури та інформаційної політики Анастасією Бондар. У складі делегації – представники МЗС, МКІП, Міндовкілля, експерти. 46-а сесія КВС є черговим важливим кроком на шляху до зміцнення глобальної співпраці та забезпечення захисту об’єктів всесвітньої спадщини.

Заступниця міністра культури та інформаційної політики України, голова делегації, яка представляє Україну під час 46 засідання Комітету Всесвітньої спадщини, Анастасія Бондар подякувала за солідарність і підтримку, яку Україна отримує від міжнародного співтовариства, актуалізувала інформацію щодо масштабів пошкоджень та руйнувань культурної спадщини в Україні, що наразі складає 1085 пам’яток та щонайменше 2013 об’єктів культурної інфраструктури. Вона також звернула особливу увагу делегатів на ситуацію з об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Херсонес Таврійський та його хора».

«Важливо підкреслити, що такі жахливі втрати не обмежуються лише прямими ракетними ударами. Навмисне руйнування Каховської ГЕС та постійні вибухи в містах, включаючи Київ, Львів та Одесу, створюють звукові та вибухові хвилі, які завдають серйозної шкоди старовинним будівлям та пам’яткам культурної спадщини. Я також хочу звернути особливу увагу на ситуацію, яка розгортається з об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, розташованим на тимчасово окупованій території Криму. Мова про Херсонес Таврійський та його хору. Ця неоціненна пам’ятка археології, історії та культури була брутально пошкоджена, на її території ведеться незаконне будівництво. Такі дії є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права та принципів ЮНЕСКО. Ми закликаємо Комітет вжити невідкладних заходів у зв’язку з цими неприйнятними діями Російської Федерації», – зазначила Анастасія Бондар.

Заступниця міністра також закликала міжнародну спільноту посилити моніторинг та документування фактів руйнування культурної спадщини України, забезпечити захист та збереження культурних цінностей на тимчасово окупованих територіях; закликати до змін та адаптації процедур і протоколів до таких актуальних викликів сьогодення у світі, як війни та військові конфлікти.

Україна вперше взяла участь у засіданні Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО як член даного робочого органу. Завдяки отриманим можливостям і активній дипломатичній та експертній роботі МКІП та МЗС сьогодні Україна має унікальну можливість впливати на процеси. А також, інформувати про реальну ситуацію в країні та руйнації об’єктів культурної спадщини росією.

«Збереження, розбудова потенціалу, комунікація, громади та довіра – це стратегічні цілі Конвенції про всесвітню спадщину. Забезпечення ефективного збереження об’єктів від викликів, які маємо сьогодні в Україні, враховувати факт повномасштабного вторгнення, неспровокованої збройної агресії, яка спрямована на стирання української ідентичності – те завдання, на виконання якого має бути об’єднано зусилля міжнародної спільноти», – зазначила Ліна Дорошенко, членкиня делегації, національна координаторка від України з питань збереження всесвітньої культурної спадщини, експертка з питань всесвітньої спадщини України.

46-а сесія Комітету всесвітньої спадщини об’єднала спеціалістів з усього світу, які протягом десяти днів напрацьовуватимуть рішення для збереження спільної культурної, природної та змішаної спадщини.

Нагадаємо, Комітет всесвітньої спадщини складається з представників 21 держави-сторони Конвенції про охорону всесвітньої спадщини (1972), обраних Генеральною асамблеєю ЮНЕСКО. Нинішніми членами Комітету всесвітньої спадщини після виборів на 24-й сесії Генеральної асамблеї ЮНЕСКО (листопад 2023 р.) є Аргентина, Бельгія, Болгарія, Греція, Індія, Італія, Замбія, Казахстан, Катар, Кенія, Ліван, Мексика, Республіка Корея, Руанда, Сент-Вінсент і Гренадіни, Сенегал, Туреччина, Україна, В’єтнам, Туреччина, Ямайка, Японія.

Вас може зацікавити

«Воля до перемоги. Воїни спорту»: в Національному музеї історії України у Другій світовій війні презентували виставку про Олімпійський рух

«Воля до перемоги. Воїни спорту»: в Національному музеї історії України у Другій світовій війні презентували виставку про Олімпійський рух

МКІП завершило набір до команди Активу студентської молоді при Координаційній раді з питань культурної та інформаційної реінтеграції деокупованих територій України

МКІП завершило набір до команди Активу студентської молоді при Координаційній раді з питань культурної та інформаційної реінтеграції деокупованих територій України