Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Під час засідання Ради безбар’єрності Олена Зеленська презентувала «Гайд безбар’єрних подій»

Сьогодні, 29 березня, відбулось засідання Ради безбар’єрності під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та за участі першої леді Олени Зеленської. У засіданні взяв участь т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Впровадження політики безбар’єрності потребує постійного діалогу на національному, регіональному та місцевому рівнях. Завдання Міністерств не лише формувати політику, але й координувати запровадження, взаємодіяти з територіальними громадами та бути готовими до зворотнього зв’язку.

Важливо, щоб міста, села і селища були залучені в державну політику безбар’єрності, розуміли її зміст та завдання, приймали відповідальність і брали участь у її запровадженні. Для цього мають бути чіткі та зрозумілі для усіх пріоритети, інструменти, канали комунікаційної взаємодії.

«Нагадаю, коли ми підбивали минулого разу підсумки року, то відзначили тривожну цифру: для 50 % нашого суспільства люди з інвалідністю залишаються невидимими. Про те, що бачать людей з інвалідністю у громадських місцях, каже лише чверть опитаних. А насправді їх лише офіційно – три мільйони. І ще близько 300 тисяч додалося за два роки ворожого вторгнення. Соціальна невидимість завжди має лише одну причину – брак можливостей. Відкривати, а не закривати. Робити видимими людей через їхні потреби. Не маємо часу на формальні рішення. Нас і так щодня намагаються знищити. Натомість ми повинні навчитися зберігати й цінувати кожного жителя країни. Лише це шлях до спільного самозбереження й виживання», — наголосила у виступі Олена Зеленська.

Перша леді України Олена Зеленська під час засідання презентувала Гайд безбар’єрних подій. Згідно з цими рекомендаціями публічні заходи мають відбуватися відповідно до принципів доступності та інклюзії. Організатори зобов’язані створювати рівні та зручні умови для залученості всіх учасників, незалежно від їхніх фізичних, когнітивних або сенсорних відмінностей. У Гайді безбар’єрних подій прописані практичні рішення щодо підготовки та проведення онлайн та офлайн-заходів, у тому числі — під час війни.

«Організатори заходів – конференцій, виставок, будь-яких публічних зустрічей — орієнтовані на те, щоб бачити серед своїх учасників людей з досвідом війни. Але як це правильно організувати? Ми ніколи не знаємо, хто поруч з нами: що ця людина пережила і що бачила, у якому вона стані зараз. Але можемо заздалегідь створити рішення, які подарують усім гостям хороший досвід. Гайд безбар’єрних подій – саме про такі рішення. Про повагу до досвіду різних учасників. Він детально розбирає все – від комунікації до інтер’єру. Бо це теж важливо. Одне із визначень безбар’єрності – «це коли зручно всім без винятку». Думаю, це могло б бути заголовком для всієї цієї філософії на рівні держави й суспільства. Бо люди з досвідом війни – це зараз всі ми. Ось чому безбар’єрні події й узагалі – безбар’єрне життя – потрібне всім нам»,  – наголосила перша леді.

«Уряд України готовий працювати разом із територіальними громадами над створенням доступних просторів, публічних послуг та інформації. Безбар’єрність як ніколи на часі, і це має відображатися в стратегічних документах як міністерств, так і територіальних громад. Своїми рішеннями і, головне — діями ми демонструємо українцям та українкам, що вони важливі для своєї держави, для свого міста та для своєї спільноти», — сказав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

МКІП на Раді безбар’єрності презентували напрацювання Експертної ради з комунікацій безбарʼєрності- Комунікаційну стратегію для підтримки реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року та оновлений брендбук. Його отримали всі учасники.

Під час зустрічі обговорювалися практики з впровадження безбар’єрності на рівні місцевих громад. Своїм досвідом поділилися голови Рівненської, Славутицької, Вінницької та Опішнянської громад. Про зростання запиту на безбар’єрні маршрути, простори та послуги наголосили представники громадянського суспільства: Микола Заріцький, захисник і учасник Ігор Нескорених, та Віталій Пчолкін, голова правління ГО «Група активної реабілітації».

Нагадаємо, метою політики безбар’єрності є створення безперешкодного середовища для всіх груп населення, забезпечення рівних можливостей кожній людині реалізовувати свої права. 

Більше інформації про безбар’єрність:

Довідник безбар’єрності

Освітній серіал «Безбар’єрна грамотність»

Освітній серіал «Держава без бар’єрів»

Ініціатива «Без бар’єрів» започаткована Першою Леді України Оленою Зеленською. У 2021 році Уряд схвалив Національну стратегію зі створення безбар’єрного простору до 2030 року. Цього року Уряд затвердив План заходів на 2023–2024 роки з реалізації Стратегії безбар’єрності.

Вас може зацікавити

Медійна спільнота має регулюватися самостійно, — Тарас Шевченко

Медійна спільнота має регулюватися самостійно, — Тарас Шевченко

У Києві презентували книгу «Нематеріальна культурна спадщина як найголовніший інструмент збереження української нації» 

У Києві презентували книгу «Нематеріальна культурна спадщина як найголовніший інструмент збереження української нації»