Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

План дій щодо відновлення Костелу Святого Миколая

6 вересня відбулася онлайн-нарада МКІП з представниками бізнесу та благодійних організацій щодо відновлення Костелу Святого Миколая. В ході зустрічі Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко презентував план дій щодо подальшої долі будівлі.

Міністерство та Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти розробили покроковий план подальших дій згідно із законодавством та з дотриманням питань безпеки робіт в будівлі.

Поетапність робіт виглядає наступним чином:

  • Отримання висновку ДСНС – це підстава для замовлення експертної оцінки масштабу матеріальних збитків – потрібно з’ясувати, що високі температури не спричинили прихованих тріщин чи змін геометрії конструкцій.
  • Проведення протиаварійних робіт – необхідно дотримуватися послідовності робіт, щоб не викликати руйнування стін, стелі тощо. Від цього залежить безпека перебування всередині.
  • Обстеження та ремонт покрівлі.
  • Ремонт конструкцій.
  • Реставрація фасаду (148 млн грн, фінансується з боку держави).

За попередньою оцінкою фахівців, на відновлення знадобиться не менше ніж  75 млн грн. Частину грошей зараз збирає громадськість, решту – виділить держава. Тобто йдеться про унікальний кейс державно-приватного партнерства.

Кошти, які перерахували (і перерахують) юридичні та фізичні особи, підуть саме на протиаварійні роботи, тобто на ліквідацію наслідків пожежі всередині костелу.

Варто зазначити, що всі перекази йдуть за цільовим призначенням – на реставраційні роботи. І закон забороняє використовувати їх на будь-які інші цілі.

Для звіту про всі надходження та розподіл коштів МКІП створив окремий лендінг, що оновлюється двічі на день. 

Для додаткової прозорості процесу при Міністерстві створено робочу групу, до якої запрошені представники підприємств, громадських організацій тощо. Представники робочої групи контролюватимуть використання коштів за цільовим призначенням. І, звичайно, за дотриманням законодавства України.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вас може зацікавити

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора