Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Помер український поет Дмитро Павличко

Події

У неділю, 29 січня, помер відомий український поет, дипломат,  громадсько-політичний діяч Дмитро Павличко. Йому було 94 роки.

Дмитро Павличко — автор тексту найвідомішої української пісні «Два кольори», перекладач сонетів Шекспіра, автор поетичних книг «Моя земля», «Чорна нитка», «Правда кличе». Твори Дмитра Павличка виходили окремими книгами естонською, польською, болгарською, угорською, грузинською та іншими мовами.

Культова «Два кольори» була написана митцем за пів години на з’їзді комсомолу після того, як він побачив чорну хустку з червоними трояндами на плечах науковиці Людмили Молдован. Пісня назавжди об’єднала всіх українців.

Дмитро Павличко — лавреат Національної премії імені Тараса Шевченка та Герой України. Це звання поет отримав у 2004 році «за визначний особистий внесок у розвиток української літератури, створення вершинних зразків поетичного слова, плідну державну і політичну діяльність».

Протягом життя Дмитро Павличко мав активну громадянську позицію. З осені 1945 року по літо 1946 року він був ув’язнений за справою щодо звинувачення в належності до УПА. Згодом Павличко одним з організаторів Народного руху України, Демократичної партії України, першим головою Товариства української мови імені Т. Г. Шевченка. 

У 1990—1994, 1998—1999 роках, а також з 21 жовтня 2005 року до 25 травня 2006 року поет був народний депутат України. Від 1995 до 1998 року – Надзвичайним і Повноважним Послом України у Словацькій Республіці, Послом України в Республіці Польща. Від 2006 до 2011 року очолював Українську всесвітню координаційну раду.

Поет є одним з авторів Декларації про державний суверенітет України та першої зовнішньополітичної доктрини самостійної держави, що передбачала нейтральний та позаблоковий статус України — іноді цю доктрину іменують саме «доктриною Павличка».

Дмитро Павличко був один з найвизначніших українських перекладачів. Перекладав з англійської, іспанської, італійської, французької, португальської, їдиш та багатьох слов’янських мов. Завдяки зусиллям Павличка вперше українською мовою з’явилося повне зібрання творів Шекспіра в шести томах (видання «Дніпро» 1986 рік). Дмитро Павличко має великий доробок і як літературний критик.

Смерть поета — болісна втрата для України. Висловлюємо співчуття близьким та колегам. Світла пам’ять!

Вас може зацікавити

У День пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму 19 травня у Биківні відбувся Міжрелігійний молитовний захід

У День пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму 19 травня у Биківні відбувся Міжрелігійний молитовний захід

У Національній філармонії України відбувся вечір-реквієм «Симфонія Криму. Повернення» для вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу

У Національній філармонії України відбувся вечір-реквієм «Симфонія Криму. Повернення» для вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу