Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Попри війну в Україні українське імерсивне мистецтво підкорює світ своєю інновацією та сучасністю

У вересні в рамках Українського Фестивалю в Торонто «Bloor West Village Toronto Ukrainian Festival», відбулася прем’єра виставки «Ukraine: Land of the Brave». 

Мета виставки – через використання документальних матеріалів, представлених в імерсивних технологіях повного занурення показати світові всю правду про війну та допомогти зрозуміти, що відчувають українці. 

Наталя Делієва, продюсерка імерсивної виставки «Ukraine: Land of the Brave», «Імерсивний світ Тараса Шевченка», президентка БО «Перший благодійний театральний фонд»: «Ефект виставки перевершив усі наші очікування! Крім правдивої інформації про війну люди завдяки сучасним імерсивним технологіям не просто побачили, а й емоційно відчули, який жах переживають люди в Україні. 

Імерсивні виставки саме для цього і робляться, там ти не просто споглядаєш на картини чи відео, а ніби опиняєшся в тому часі, у тому місці, у тих подіях. Імерсивна технологія і будується власне на ефекті присутності, коли відеоряд демонструється на стінах, на підлозі, по колу на 360 градусів.

Ми спостерігали, як фактично кожна людина, побувавши на виставці, не могла стримати сльози. Реалізувати проєкт було складно, бо нас розкидало зараз по всій Україні та навіть по світу. Ми не знали, що буде з нами завтра. Але ми не здавались і ми це зробили.  

Це й була наша мета – розповісти світу правду і зібрати гроші для допомоги ЗСУ та в гуманітарній сфері».

На реалізацію проекту пішло 5 місяців. 

«Нам важливо, щоб глядачі по всьому світі не просто дивилися фото та відео, а максимально занурювались у події та емоції, які відчувають мільйони українців. Наша мета залишається незмінною — доносити правду, тримати Україну в авангарді світового інформаційного простору та максимально наближати людей до розуміння жахів, що коїть країна-терорист в нашій державі вже понад пів року», — зазначила Анастасія Бондар, заступниця Міністра культури та інформаційної політики України.

 

Під час проєкту креативний директор Таїсія Пода (RockNLight Multimedia) та композитор Тимур Полянський проаналізували приблизно 10 000 окремих відео- та фотоматеріалів від українських журналістів. Також у виставці є матеріали найголовніших медіаагенств країни, наприклад, Сергія Лойка з проектів «Вас захищають» та «Аеропорт», а також Дмитра Козацького з Азовсталі. У виставці представлені болючі теми руйнування українських міст, таких як Чернігів та Маріуполь, історії захисників і захисниць, трагедії дітей війни та прощання із нашими полеглими співвітчизниками. 

Також у виставці є матеріали, які були відібранні спеціально для Гаазького трибуналу.

«Я та члени команди особисто відчували біль та лють за все, що коїться у нашій країні, – ділиться Таїсія Пода, креативна директорка.  –  Нам доводилось все передивлятись і пропускати через себе. Але немає іншого шляху, коли ти намагаєшся показати правду іншим людям в інших країнах, донести її як особистий досвід. Більш за все ми хотіли, щоб люди побачили та усвідомили, що саме тут і зараз, у 21 сторіччі коються такі нелюдські речі, які світ вважав неможливими після перемоги у Другій Світовій війні. Але Абсолютне Зло повернулося, і у боротьбі з ним українці сплачують найвищу ціну, якою є людські життя». 

У Торонто за 4 дні показів виставку відвідали 1 000 глядачів, серед яких були й лідери України, Канади та провінції Онтаріо – посол України в Канаді Юлія Ковалів, міністерка іноземних справ Канади Мелані Жолі, прем’єр провінції Онтаріо Даг Форд, міністр культури, туризму та спорту Онтаріо Ніл Лумсден, депутати парламенту Канади та Онтаріо, Президенти Світового та Канадського Конгресу Українців, та інші. Після відвідання виставки на сесії парламенту Онтаріо депутат Руді Кузето рекомендував всім депутатам подивиться виставку. 

Під час важких часів також важливо не забувати про українські культурні цінності та надбання. Через Україно-Канадське партнерство між БО «Перший благодійний театральний фонд», «Kostyuk Productions» та «Lighthouse Immersive» США та Канада нарешті побачили виставку «Імерсивний Світ Тараса Шевченка», де тисячі глядачів у містах як Торонто, Сан-Франциско, Лос-Анджелес, Клівленд, Чикаго, Бостон, Пітцбург.  Відвідувачі Америки та Канади з великою зацікавленістю реагували на творчість українського митця. Через картини Шевченка вони побачили відчули українську душу та відчули яку саму любов відчувають українці до своєї батьківщини.

«Я завжди хотів використати свій досвід за для просування саме українського контенту та українських митців в Канаді та Америці, – коментує Валерій Костюк, продюсер. – Українська культура така ж прекрасна та важлива, як культура будь-якої іншої країни світу, і саме Шевченко багато в чому є засновником українського культурного коду».

Нагадаємо, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну мультимедійні проєкти «Імерсивний Світ Тараса Шевченка» та «Ukraine: Land of the Brave» зібрали 6 мільйонів гривень на потреби України, гроші спрямовані на спеціальні рахунки Національного Банку, Українського Товариства Червоного Хреста, United24 та локальних ініціатив. 

Продюсери виставки: Наталя Делієва (Україна), Валерій Костюк (Канада)  

Креативний директорка, режисерка: Таїсія Пода 

Композитор: Тимур Полянський 

 

Вас може зацікавити

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора