Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Повернення «скіфського золота» в Україну — важлива перемога та прецедент для світу, — Ростислав Карандєєв

Історія повернення «скіфського золота» в Україну має багаторічну історію. У 2013 році була сформована та тимчасово переміщена для експонування в європейські музеї колекція української археологічної спадщини під назвою «Крим. Золотий півострів». Саме її зараз називають «скіфським золотом», оскільки переважно вона була сформована з предметів культурного надбання скіфського періоду. Також велика частина експонатів цієї колекції була саме з кримських музеїв. 

Колекцію показували в Німеччині, а потім в Нідерландах, де вона опинилася на момент початку окупації росією Криму. Після цього і розпочалась боротьба за українську культурну спадщину. Адже російська влада вивозила з Криму культурні цінності в російські музеї.

Про це розповів т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв в інтерв’ю Укрінформу.  

«Колекція повернеться в Україну найближчим часом. Про деталі я не можу казати з міркувань безпеки. Перевезення цінностей такого масштабу, їхнє повернення є політичним актом. У культурно-історичному аспекті — це наша значима перемога у визнанні у європейських судах права України на володіння українськими культурними цінностями. Це прецедент», – сказав він.

Т. в. о. Міністра також розповів, що Україна найближчим часом планує  ратифікувати Конвенцію Ради Європи про правопорушення, пов’язані з культурними цінностями. 

Нагадаємо, 9 червня 2023 року, після майже 9 років судів, Верховний суд Нідерландів повністю задовольнив позовні вимоги держави Україна, зобов’язавши музей Алларда Пірсона передати Національному музею історії України музейні експонати з виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі».

Вас може зацікавити

МКІП та ІР-офіс співпрацюватимуть у сфері охорони культурної спадщини, цифровізації та розвитку креативних індустрій

МКІП та ІР-офіс співпрацюватимуть у сфері охорони культурної спадщини, цифровізації та розвитку креативних індустрій

Медійна спільнота має регулюватися самостійно, — Тарас Шевченко

Медійна спільнота має регулюватися самостійно, — Тарас Шевченко